Joutsan nuorisoseuran talkooteatterin tämän vuoden näytelmä Tervetuloa Armi tarjoaa katsojille puolentoistatunnin paluun suoraan 1970-luvulle, josta ei huumoria saatika yllätyksiä puutu. Kyseiseltä vuosikymmeneltä tutut, värikkäät retrotyyliset rekvisiitat sekä erittäin onnistunut puvustus maskeineen täydentävät nautinnollisen teatterielämyksen. Jarmo Laakson ja Mervi Ruokola-Parkkosen käsikirjoittama näytelmä on kuin mittatilaustyönä tehty vahvalle ja vankalle näyttelijäkaartille, jossa roolit tuntuvat olevan kuin nakutettuja näyttelijöille. Esityksen ohjaajana toimii tuttuun tapaan Laakso, jonka ohjaamana jokainen näyttelijä näyttää saaneensa juuri itselleen sopivan paikan. Esitys on vahvaa suorittamista koko porukalta alusta loppuun asti.

Näytelmä kertoo Seurantalolla pidettävistä iltamista, jotka järjestää pankinjohtajan rouva Raili (Jaana Parhiala). Rouva haluaa tilaisuuden sujuvan täydellisesti ja puitteiden olevan kunnossa, mutta kaikki ei mene hänen tarkoin laadituin suunnitelmiensa mukaan. Pankinjohtajan rouvan apukätenä toimivat hännystelijä Kaarina (Aili Tarvainen-Lahtinen) sekä työmyyrä (Irmeli Räsänen), joita molempia vaivaa ramppikuume oman ohjelmanumeronsa kanssa. Oman lisänsä iltamien suunnitelmien toteutumiseen tuo laiskanpuoleinen ja viinaan menevä talonmies Armas (Timo Kakko) ja hännystelijän mies Kauko (Jaakko Moilanen). Kaksikolle annetut työt eivät täysin suju annettujen ohjeiden mukaisesti, josta pankinjohtajan rouva antaakin kaksikon kuulla suoraan ja useasti. Puolestaan Osuuskaupan nuori ja innokas lähetti (Eerika Alanko) pistää mannekiinikisoihin osallistuvien Leilan (Runo Tamminen), Pirjon (Siiri Parkkonen) sekä pankinjohtajan tyttären Kertun (Mervi Ruokola-Parkkonen) päät sekaisin. Ei sovi myöskään unohtaa kyläjuoppoa (Pekka Uljamo) sekä pankinjohtajan anoppia (Malla Maunula), jotka omalta osaltaan värittävät tarinaa.

Näytelmän kapellimestarina toimivan Parhialan roolisuoritus on vahva ja varma, joka ei petä tänäkään vuonna katsojaa. Tarvainen-Lahtinen täydentää ja pitää omalla, välillä kovasanaisellakin käskytyksellään Parhialan kanssa ohjat käsissä. Kakko ja Moilanen ovat kuin entisaikojen Pekka ja Pätkä, jotka laittavat katsojan nauramaan läpi esityksen. Nuorempaa näyttelijäkaartia edustava Alanko puolestaan loistaa roolissaan piikittelevänä nuorukaisena, jonka charmi puree. Tamminen ja Parkkonen ovat kuin suoraan missikilpailuista, molemmat eläytyvät rooleihinsa täysillä eleineen ja -ilmeineen. Kokonaisuudessaan näyttelijäkaarti onnistuu kuin heille kirjoitetuissa rooleissaan erinomaisesti.

Tietysti koettu elämys on riippuvainen katsojan iästä. Nuoremmalle väelle ei välttämättä kyseisen vuosikymmenen tyyli asuineen ole tuttu, kun taas vanhemmalle väelle näytelmä voi nostattaa mieleen muistoja omasta nuoruudesta. Hyppy nuoruuteen tai tutustumismatka retrovuosille, esitys on mainio piristysruiske syksyn pimeyttä vastaan turvallisesti nautittuna.

Jonna Keihäsniemi

Talkooteatterin esitys Tervetuloa Armi johdattaa katsojan suoraan retroväritteiselle vuosikymmenelle, jota vahvistavat tutun näyttelijäkaartin onnistuneet roolisuoritukset.