Keski-Suomen Sydänpiiri ry yhteistyökumppaneineen järjesti Keski-Suomessa syyskuussa Sydänkatsastuskiertueen, jonka tavoitteena oli vahvistaa ihmisten tiedollisia ja taidollisia valmiuksia sydänterveyden edistämisessä. Pihtiputaalta startannut kiertue vieraili kaikkiaan kahdeksalla paikkakunnalla, viimeisenä Joutsassa.

Joutsan Abc-asemalla tämän viikon tiistaina järjestetyssä tapahtumassa tehtiin terveysmittauksia, joissa halukkaat pääsivät mittauttamaan kokonaiskolesterolinsa ja verensokerinsa sekä tarkistamaan sydämensä rytmin Heart2Save-laitteella. Mittausten pohjalta tehtiin kullekin sydän- ja verisuonitautien riskiarvio.

Lisäksi tapahtumassa pääsi esimerkiksi harjoittelemaan elvytys- ja sydäniskurin käyttöä sekä tutustumaan ravitsemusnäyttelyyn ja erilaisiin omaseurantalaitteisiin.

Keski-Suomen Sydänpiiri ry:n sairaanhoitaja Kirsi Kaukon mukaan Sydänkatsastuskiertueen taustalla on ollut halu herättää ihmisiä miettimään oman sydämen kuntoa ja sydänterveyttä sekä sitä, millä tolalla omat elvytystaidot ovat. Samalla on haluttu vaikuttaa siihen, että ihmiset kiinnittäisivät huomiota esimerkiksi päivittäin käyttämiensä rasvojen laatuun ja tekisivät sen myötä hieman fiksumpia valintoja.

Sydänkatsastuskiertue toteutettiin huoltoasemilla. Keski-Suomen Sydänpiiri tekee Kirsi Kaukon mukaan terveysmittauksia apteekeissa, ja tilaisuuksien yhteydessä on huomattu, etteivät varsinkaan miehet oikein tule apteekissa toteutettavaan mittaukseen. Sen sijaan huoltoasemat ovat Kaukon mukaan todella matalan kynnyksen paikkoja, joihin on helppo tulla, ja joissa myös liikkuu paljon väkeä. Niille miehetkin lähtevät helpommin.

– Olen huomannut, että meillä on ihan selkeästi ollut miehiä nyt enemmän, kun ollaan täällä huoltoasemalla, kertoi Kauko.

Tuula Kuisma mittautti tapahtumassa omat kokonaiskolesteroli- ja verensokeriarvonsa sekä tutustui sydäniskurin käyttöön. Sydäniskuri oli Kuismalle ennestään tuttu, mutta hän arveli, ettei sen käytön kertaus ole koskaan pahasta.

Ennen Joutsaa kiertue oli tavoittanut Kaukon mukaan yhteensä kolmisensataa henkeä. Kauko arvioi koronan verottaneen kävijämäärää, mutta totesi väkeä olevan tilanteeseen nähden liikkeellä hyvin.

– Kyllä alun perin vähän jännitti, että uskaltaako kukaan tulla.

Kiertuepaikkakunnilla mitattuja kolesteroli- ja verensokeriarvoja Kauko luonnehti yllättävän hyviksi. Hän itse ei ole ollut kaikilla paikkakunnilla mukana, mutta totesi, että niillä, joilla on ollut, mittauksissa ei ole tullut kenellekään hälyttäviä arvoja.

– Sitten jos on olleet arvot pikkuisen koholla, on kehotettu menemään jatkotutkimuksiin vaikka omalle lääkärille.

Joutsalainen Tuula Kuisma laskeskeli keskiviikkona edellisestä kolesteroli- ja verensokeriarvojensa mittauskerrasta olevan aikaa jo vuosia. Keskiviikkona tehtyjen mittausten tuloksia hän piti hieman huolestuttavina ja arveli, että arvoja kannattaisi mitata useammin. Tiedustelu siitä, seuraako mittaustulosten pohjalta jotain elämäntapamuutoksia, sai kuitenkin hänet naurahtamaan.

– Koko ajan on ollut jotakin tekemässä, mutta ei jotenkin vaan toteudu, hän tunnusti.

Kuisma seurasi keskiviikkona myös sydäniskurin käyttöopastusta. Laite oli hänelle tuttu, mutta onnistuisiko sen käyttö tosipaikankin tullen, se on kuitenkin hänen mukaansa aina eri kysymys. Siksi hän katsoikin, ettei laitteen käytön kertaus ole koskaan pahasta.

Varsinaista uutta terveystietoa Sydänkatsastuskiertue ei Kuismalle tuonut, vaan kaikki tapahtumassa tarjottu tieto oli jo hänelle tuttua. Jotain olennaista häneltä kuitenkin vielä puuttui.

– Kun saisi sen toteutuksen kipinän.

Sydänkatsastuskiertueen toteuttivat Keski-Suomen Sydänpiiri ry, sen paikalliset Sydänyhdistykset, Jyväskylän ammattikorkeakoulu sekä NaApurit- ja Digisti kylässä -hankkeet.

Tarja Kuikka

Yläkuvassa vapaaehtoisten auttajaryhmätoimintaa maaseudulle kehittävän NaApurit-hankkeen projektikoordinaattori Kaisu Paalanen (vas.) opastaa Pirjo ja Teuvo Slantia sydäniskurin käytössä ja elvytyksessä.