Viikosta 41 alkaen Joutsan risu- ja haravointijätteen vastaanotto uudistuu jälleen. Kahden kevätkauden ja yhden syksykauden käytössä ollut malli, jossa risu- ja haravointijätettä vietiin pääsääntöisesti Lassila & Tikanojan ylläpitämälle Teollisuustien jäteasemalle, on poistunut käytössä.

Päivämäärästä 5.10. lähtien (viikot 41, 42 ja 43) risu- ja haravointijätettä voi toimittaa maksutta Joutsan jätevedenpuhdistamon alueelle (os. Mämmiläntie 38) ja Leivonmäellä entiselle kaatopaikalle (os. Poikkitie 85) erikseen merkityille paikoille.

Alueille kulku käy uudistetussa järjestelmässä erillisen portin kautta. Portti on avoinna ympäri vuorokauden niiden kolmen edellä mainitun viikon ajan, jolloin risu- ja haravointijätteen vieminen alueelle on maksutonta. Materiaali menee hyötykäyttöön, sillä se haketetaan paikallisen urakoitsijan toimesta.

Kevään 2021 maksuttomista vastaanottoajoista tiedotetaan erikseen. Kolmen viikon palautusajat päätetään joka kausi erikseen kevään ja syksyn luonnollisen etenemisen mukaan, ja ajoista tiedotetaan keväisin ja syksyisin paikallislehdessä sekä kunnan internet-sivuilla.

Erikseen ilmoitettujen ajankohtien ulkopuolella toimitus on maksullista. Tuonnista peritään asiakkaalta 25 e/tuontikerta. Näinä aikoina urakoitsija Joutsassa ja kunnan huoltomies Leivonmäellä tulee aukaisemaan portin arkisin kello 7-19 ja lauantaisin klo 8-17. Tarkemmat ohjeet löytyvät myös alueiden ulkopuolella olevista infotauluista.

25 euron kertasuoritus kuormasta on huomattavasti edullisempaa kuin kalliiksi moitittu Lassila & Tikanojan hinnoittelu, jossa sama euromäärä piti pulittaa jokaisesta kuutiosta. Myös aukioloajat täsmäävät nyt paremmin ihmisten arjen kanssa.

Yhden kuorman kokoa ei ole tarkemmin määritelty, mutta sitä rajaa se, että kyse on ensisijaisesti kotitalouksille suunnatusta palvelusta.

Tällä kertaa toimintaa myös valvotaan. Tallentava kameravalvonta mahdollistaa sen, että kunta pystyy laskuttamaan epäkurantin aineksen tuojalta siivouskulut pois. Tosin Leivonmäellä kameraa ei toistaiseksi ole.

Vanha järjestelmä muutettiin pari vuotta sitten juuri sen vuoksi, että aiemmin täysin valvomattomalle alueelle jätevedenpuhdistamoa tuotiin kivenlohkareita risu- ja haravointijätteen sijaan. Nytkin maa- ja kiviainesten tuonti on ankarasti kielletty, samoin kuin päällystemateriaalien ja vieraskasvilajien vieminen. Jättipalsami, jättiukonputki, lupiini ja kurtturuusu neuvotaan hävittämään sekajätteen mukana.

– Myöskään puusta pudonneita hedelmiä tai muuta biojätettä ei saa sinne tuoda. Tämä on yksi merkittävä ero verrattuna siihen, miten aiemmin toimittiin, muistuttaa kunnan ympäristötarkastaja Marika Masalin-Weijo.

Risujätettä ovat puiden ja pensaiden oksat ja rungot, haravointijätettä puolestaan ruoho, puiden lehdet, kävyt, neulaset ja heinä.

Janne Airaksinen

Tagged with →