Hautausmaiden puusto vaatii omanlaistaan hoitoa, sillä alueilla liikkuu paljon ihmisiä. Jotkut puut ovat hyvin iäkkäitä ja elinkaarensa loppusuoralla. Heikkokuntoiset puut ja niistä tippuvat lahot oksat voivat jopa aiheuttaa vaaraa. Lisäksi niistä tippuu runsaasti lehtiä ja muuta roskaa, mikä aiheuttaa paljon työtä haravoinnin suhteen. Toisaalta liian aukeaksikaan puustoa ei voi vetää, sillä hautausmailla vaikuttavat myös alueen ylinen julkiasu vierailijoiden silmissä.

Joutsan seurakunta aikoo poistaa Joutsan kirkon hautausmaalta 26 puuta. Niitä yhdistävät erilaiset lahoviat ja etenkin mäntyjä vaivaa ruostesienitauti nimeltä tervasroso.

Kaadettavat on merkitty sinisellä maalitäplällä. Äskettäin työryhmä seurakunnan työntekijöitä ja luottamushenkilöitä on käynyt läpi kaikki kolme hautausmaata ja tutkinut puuston kunnon. Joutsasta löytyi 26 kaadettavaa puuta, Leivonmäeltä 20 ja Luhangasta kaksi. Hautausmaille tullaan istuttamaan uusia puita kasvamaan.

Kirkkoherra Tuula Leppämäki kertoo, että puuston poisto on pääosin suunniteltu tapahtuvaksi talvella jäätyneen maan aikaan. Tällöin hautausmaan maastoon jää mahdollisimman vähän jälkiä. Ensiksi toimitaan Joutsan hautausmaalla tulevan talvikauden aikana, ja muut hautausmaat käydään läpi sen jälkeen.

– Nyt seurakuntalaisilla sekä kenen omaisia on näille hautausmaille haudattuina, on mahdollisuus ottaa kantaa kaadettaviksi merkittyjen puiden sijaintiin. Jos haluaa, että läheisen hautaa aivan liki oleva puu pitäisi kaataa, vaikkei siinä olisikaan sinistä maalileimaa, tai vaihtoehtoisesti haluaa, ettei sinisen leiman puuta kaadeta, niin silloin tulee ottaa yhteyttä seurakuntaan.

– Sitten keskustellaan miten menetellään, ja pidätän itselläni lopullisen päätösvallan puuhun liittyen. Aikaa kannanottoihin on lokakuun loppuun asti, tiedottaa kirkkoherra Leppämäki.

Hautausmailta on ennenkin kaadettu puita. Maaliskuussa 2014 esimerkiksi Joutsan hautausmaalla oli savotta, jossa kaadettiin 30–40 runkoa pääasiassa kirkon ympäristöstä ja etenkin niin sanotulta vanhan hautausmaan puolelta.

Seurakuntamestari Juha Niemisen mukaan puut ovat kestäneet yleisesti ottaen hyvin aikaa hautausmailla. Lahovikaiset eivät ole aiheuttaneet vaaratilanteita. Suurempi ongelma onkin liittynyt nykyisiin talviin, jotka kasaavat helposti tykkylumia täysin terveidenkin puiden latvustoihin.

– Mitä koivuihin ja lehtipuihin tulee, niin ne aiheuttavat paljon siivoamista lehtineen. Nykyään hautausmaiden haravointitalkoot eivät enää kerää osanottoa takavuosien malliin, jolloin on ollut tiettävästi 50–60 talkoolaista Joutsankin hautausmaalla. Silloin se oli äkkiä haravoitu, toisin kun nyt, kun väkeä voi olla alle 20 paikalla, kertoo Nieminen.

Janne Airaksinen

Yläkuva: Kirkkoherra Tuula Leppämäki ja kaadettavaksi merkattu koivu. Kansalaiset tietävät sinisestä täplästä, että puu on ajateltu kaataa lähimmän talvikauden aikana.

Joutsan hautausmaalta kaadettiin edellisen kerran puita maaliskuussa 2014. Lue juttu siitä.