Taidelaitos Haihatuksen syysnäyttely käynnistyy ensi viikon perjantaina. Aika X -niminen näyttely koostuu kolmen eri ikäpolven taiteilijan Virpi Lehdon, Annina Mannilan ja Hilma Harjun teoksista; maalauksista, valokuvista ja installaatioista.

Virpi Lehto on joutsalainen kuvataiteilija, jonka ilmaisukeinoja ovat maalaus, tilateokset, ympäristötaide ja performanssit. Tällä hetkellä Lehto tekee pääasiassa öljymaalauksia sekä akvarelli- ja tussimaalauksia, joista viimeksi mainittuja nähdään Haihatuksen syysnäyttelyssä.

– Aika X -näyttelyssä hänen maalauksensa ovat hetkien kuvausta juuri tässä ja nyt. Maalaus on sattumaa samalla tavoin kuin elämä itsekin. Näyttelyssä osa teoksista on päiväkirjamerkintöjä viime keväältä, jolloin aika pysähtyi. Hetkestä tulikin yhtäkkiä loputon ajatuksien virta, Haihatus kertoo syysnäyttelyn tiedotteessaan.

Virpi Lehto on joutsalainen kuvataiteilija, jonka ilmaisukeinoja ovat maalaus, tilateokset, ympäristötaide ja performanssit. Kuva: Haihatus

Tamperelainen Annina Mannila on kuvajournalismiin ja dokumentaariseen kuvaamiseen keskittynyt valokuvaaja, jonka taiteellinen työskentely perustuu dokumentaariseen valokuvaan. Lisäksi Mannila työstää kuvia myös muilla tekniikoilla. Aika X -näyttelyssä hän tutkii erilaisille materiaaleille vedostettujen ja projisoitujen valokuvien, videon ja installaation keinoin muistin ja muistamisen tematiikkaa.

Muuramelainen Hilma Harju on omasta taidehuoneesta unelmoiva 9-vuotias kuvataidekoululainen, tällä hetkellä todennäköisesti Suomen nuorin oman näyttelynsä pitävä taiteilija. Hänen töistään Aika X -näyttelyssä ovat esillä Haihatuksen kesän MusaSunnuntai-tapahtumien keikkajulisteet ja Kaikkea kaikkialla -sarjan akryylin päälle tehdyt maalitussityöt.

– Hilman mielestä piirtäminen ja maalaaminen on mukavaa, mutta teoksen valmiiksi saaminen on tylsää, koska silloin siihen ei voi enää lisätä mitään, Haihatuksesta kerrotaan.

Haihatuksen syysnäyttelyn avajaisia vietetään ensi viikon perjantaina. Avajaisten jälkeen näyttely on esillä lokakuun loppuun saakka. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Tarja Kuikka

Yläkuvassa Annina Mannilan teos.

9-vuotias Hilma Harju vastasi Haihatuksen menneen kesän MusaSunnuntai-tapahtumien julisteista. Kuva: Haihatus