Joutsan perusturvalautakunnan yksilöjaostossa jouduttaisiin ilmeisesti palaamaan alkuperäiseen kokoonpanoon, mikäli kunta ei valita Hämeenlinnan hallinto-oikeuden päätöksestä, jolla hallinto-oikeus kumosi Joutsan kunnanvaltuuston 17.6.2019 tekemän päätöksen. Kyseisellä ja nyt siis hallinto-oikeudessa kumotulla päätöksellä valtuusto erotti kunnan perusturvalautakunnan ja samalla lautakunnan alaisen yksilöjaoston. Yksilöjaosto käsittelee yksittäisten kuntalaisten asioita.

Hallinto-oikeuden päätöksellä ei ole lautakunnan kokoonpanon osalta käytännön merkitystä, koska Joutsan kunnanvaltuusto valitsi syyskuussa 2019 lautakunnan uudelleen täsmälleen samassa kokoonpanossa kuin ennen erottamista.

Lautakunnan uudelleenvalinnan yhteydessä valittiin myös yksilöjaosto uudestaan ja tässä yhteydessä lautakunnan jäsen Kalle Willman pudotettiin pois yksilöjaostosta.

Kuntaliiton arvion mukaan toimielimen kokoonpanossa palataan alkuperäiseen kokoonpanoon, mikäli kunta ei valita oikeuden päätöksestä. Viimeisen vuoden aikana toimineen yksilöjaoston päätökset ovat Kuntaliiton mukaan kuitenkin joka tapauksessa lainmukaisia eli näihin päätöksiin hallinto-oikeuden päätöksellä ei ole vaikutusta.

Joutsan kunnanhallitus päättää maanantaina, valittaako kunta hallinto-oikeuden päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Markku Parkkonen