Syksyn edetessä sateet lisääntyvät, ja jos esimerkiksi asuinrakennuksen sadevesijärjestelmä ja salaojitukset eivät ole kunnossa, sadevedet valuvat talon vierustalle ja imeytyvät perustuksiin. Sadevesijärjestelmän asentaminen ei ole kuitenkaan tässä vaiheessa vuotta myöhäistä, vaan sen ehtii hoitaa kuntoon syksylläkin, sanoo peltialan yrittäjä joutsalainen TuomasRoope” Teppola (kuvassa).

– Sadevesijärjestelmiä pystytään melkein vuoden ympäri asentamaan. Ainoastaan yli 20 asteen pakkasella se ei tule sieltä kourukoneesta, sanoo itsekin paljon sadevesijärjestelmiä tehnyt Teppola.

Teppolan yritys, huhtikuussa aloittanut ja koko Keski-Suomen alueella toimiva Proopelti Oy tekee kattoasennuksia sekä valmistaa ja myy sadevesikouruja, peltialan tuotteita ja kattoturvatuotteita. Kattoasennuksia ei ole ollut tälle kesälle montaa, mutta sen sijaan muilta osin tekemistä on riittänyt. Teppola on esimerkiksi tehnyt paljon listoituksia, esimerkkinä Joutsan sote-keskuksen ovien ja ikkunoiden listoitukset.

Vaikka onkin peltialan yrittäjänä uusi, Teppolalla on alalta jo runsaan yhdentoista vuoden kokemus. Yrittäjyyttä hän kuitenkin harkitsi niin sanotusti pitkän kaavan mukaan.

– Mietin pitkään, varmaan kymmenen vuotta, että rupeaisin yrittäjäksi. Mutta sitten ei vielä ollut oikein uskallusta lähteä. Nyt sitten tuli semmoinen ahaa-elämys, että nyt se tapahtuu tai ei koskaan, sanoo 35-vuotias Teppola.

Koronaviruksen rantautuminen keväällä Suomeen vaikutti monen yrittäjyydestä haaveilevan suunnitelmiin. Osa pisti suunnitelmansa jäihin, koska itsensä työllistäminen epävarmana aikana tuntui tavallista suuremmalta riskiltä, osa taas sai tilanteesta lisäpontta suunnitelmiensa toteuttamiseen. Roope Teppolan yrittäjänuran käynnistymiseen korona ei vaikuttanut, vaan päätös siitä oli syntynyt jo aiemmin ja aloituspäivämääräkin oli ollut pitkään tiedossa.

– Olin irtisanoutunut itse töistä jo puoli vuotta aikaisemmin. Kyllähän se vähän jännitti, mutta ei siinä auttanut, kun mennä tulta päin, muistelee Teppola.

Peltialalla näytti hänen mukaansa korona-aikana alkuun siltä, ettei tilauksia tule samassa määrin kuin aiemmin. Tilanne kuitenkin muuttui, kun ihmiset alkoivat olla enemmän mökeillään.

– Sitä kautta tuli töitä yllättävänkin paljon, Teppola sanoo viitaten niin alan yleiseen kuin omaankin työtilanteeseensa.

Hänen päivittäisessä työssään koronatilanne ei vaikuta muuten kuin siten, että hän on vähemmän kontaktissa toisten ihmisten kanssa. Työmaalla kontaktit tosin eivät ole edes välttämättömiä.

Tällä hetkellä Proopelti työllistää vain yrittäjän, mutta ensi kesäksi Roope Teppola kaavailee oppipojan palkkaamista. Pidemmän tähtäimen haaveena hänellä on palkata kaksi, kolme työntekijää. Peltialan yrittäjänä Teppola ei ole Joutsan ainoa, vaan paikkakunnalla on kaksi muutakin alan toimijaa. Heille kaikille kuitenkin riittää Teppolan mielestä töitä.

– Tämän toisen kanssa me tehdään yhteistyötä kohtalaisen paljon.

Peltialalle Teppola päätyi alun perin armeijan jälkeen kuultuaan erään joutsalaisen peltialan yrityksen etsivän työntekijää. Ala on ollut myös autonasentajana ja rakennusalalla työskennelle miehelle mieleinen.

– Tämä on liikkuvaa työtä. Välillä paistaa aurinko ja välillä sataa vettä.

Tarja Kuikka

Tagged with →