Joutsan seutukunta on toistaiseksi selvinnyt koronavirusepidemiasta ainakin ihmisten terveyden näkökulmasta varsin hyvin. Tartuntoja ei ole tiettävästi ollut, tai niitä on ollut niin vähän, ettei tilastoinnin tiedotuskynnys ole ylittynyt. Koronavirus ei näy myöskään seutukunnan kuolleisuudessa. Esimerkiksi maalis-heinäkuussa seutukunnalla kuoli yksi henkilö enemmän kuin vuonna 2019 vastaavana aikana. Eli ollaan normaalin vuosivaihtelun rajoissa. Voi olla, että esimerkiksi hoivakodeissa noudatetut tiukennetut hygieniamääräykset ovat jopa vähentäneet kuolleisuutta kesän aikana.

Kaikki tämä kertoo siitä, että alueen vakituiset asukkaat ja vapaa-ajanasukkaat ovat ottaneet valtion koronamääräykset ja -suositukset tosissaan.

Vaikka kevät ja kesä ovat sujuneet hyvin, ei vielä voida otetta hellittää. Koronavirusta ei suinkaan ole maailmassa taltutettu. Pikemminkin ollaan siirtymässä sellaiseen ajattelutapaan, että ihmisten pitää toistaiseksi tottua elämään epidemian kanssa.

Joutsan ja Luhangan oloissa voidaan koronaviruksesta todennäköisesti selvitä perusohjeita noudattamalla: vältetään tarpeettomia fyysisiä kontakteja, pestään käsiä usein ja pidetään turvaväli ihmisiin. Maskien käyttö lienee perusteltua sellaisissa tilanteissa, joissa ei voida välttää läheistä fyysistä kontaktia.

Pääkirjoitus on paikallislehti Joutsan Seudun kannanotto kulloinkin esillä olevaan asiaan.

Tagged with →