Joutsan nuorisokahvilalla järjestettiin viime keskiviikkona kunnan vapaa-aikatoimen ja Toivakan-Joutsan 4H-yhdistyksen voimin tapahtuma, joka tarjosi monenlaista kahvilan tavanomaisesta arjesta poikkeavaa ohjelmaa.

Tapahtumassa saattoi muun muassa ratkoa bisnespakopeliä, seurata kuinka jyväskyläläinen 4H-yrittäjä Janina Koskinen koristeli rakennekynsiä, kuulla 4H-yrittäjyydestä ja liikenneturvallisuusasioista, testata pyöräilytaitojaan taitoradalla sekä tutustua harrasteautoihin ja -moottoripyöriin, muun muassa vuosimallin 1931 Chevroletiin.

Nuorisokahvilan ja kavereiden houkuttamana paikalle tulleet Joutsan yhtenäiskoulun kuudesluokkalaiset Essi Tarhanen, Neea Pura, Milla Koivisto, Olivia Fagerholm ja Oona Heino kokeilivat ensimmäisenä bisnespakopeliä.

Kyse oli Toivakan-Joutsan 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Kirsi Ilmosen vetämästä yrittäjyysteemaisesta, kahvilan pystyttämiseen tähdänneestä pakopelistä, jossa palkintona oli leikkirahaa ja mahdollisuus ostaa tällä rahalla herkkuja.

Osalla tytöistä ei ollut kokemusta pakopeleistä, mutta se ei lopputulokseen vaikuttanut, vaan nämä saivat pelin ratkaistua.

– Peli meni hyvin, tytöt kertoivat jälkeenpäin.

Keväästä saakka 4H-yrittäjänä toiminut jyväskyläläinen Janina Koskinen (vas.) oli paikalla koristelemassa näytösluonteisesti rakennekynsiä ja kertomassa 4H-yrittäjyydestä. Koskinen oli laittanut kanssaan Jyväskylästä tulleelle Oona Laitiselle rakennekynnet jo edellisenä päivänä ja koristeli ne keskiviikkona.

Tapahtuman taustalla oli Toivakan-Joutsan 4H-yhdistyksestä kaksi hanketta: keväällä käynnistynyt ja ensi vuoden loppuun jatkuva, nuoria yrittäjyyteen aktivoiva Mahdollisuuksia ja massia -hanke sekä tämän kuun lopulla päättyvä kaksivuotinen Let´s go pojat -hanke.

Viimeksi mainittu hanke on pyrkinyt luomaan Toivakkaan ja Joutsaan poikalähtöistä vapaa-ajan toimintaa. Hanke on otettu hankevetäjä Satu Korhosen mukaan innostuneesti vastaan, tosin tänä keväänä koronavirustilanne sotki kuviot.

– Meidän toiminta kumminkin perustui niin paljon siihen, että on retkiä, kursseja, kerhoja, kohtaamisia, tapaamisia ja tämmöisiä, niin siinä jouduttiin sitten perumaan niitä, harmittelee Korhonen.

Miska Lahtinen pyöräili taitoradan läpi ja sai palkinnoksi pyöräänsä uuden tieliikennelain edellyttämän punaisen takavalon.

Pojat ehtivät kuitenkin esimerkiksi käydä Superparkissa, Jyp-Saipa -ottelussa, Heurekassa ja Fazerilassa, saada bmx- ja scoottaus-ohjausta ja päästä eräleirille sekä kylillä järjestettyihin isien ja poikien yhteisiin äijäkerhoihin.

– Pappisen äijäkerho ei ole toiminut ihan niin aktiivisesti, mutta on ollut olemassa, ja he ovat käyneet esimerkiksi taontakurssilla ja kiipeilemässä Boulderpajassa Jyväskylässä. Mieskonmäen äijäkerholaisilla oli tosi laaja repertuaari, ihan laidasta laitaan. Pyöräilyä, kalastusta, maatilavierailua, frisbeegolfia, scoottausta, luetteli Korhonen.

Tarja Kuikka

Nuorisokahvilan edustalla oli näytillä muutamia harrasteautoja ja -moottoripyöriä, muun muassa toivakkalaisen Hannu Mannisen Chevrolet vuosimallia 1931 ja joutsalaisen Tero Nikkasen vuosimallin 1973 Opel Kadett.