Viime lauantaina vietettiin kansallista Osta tilalta -päivää, jo viidettä kertaa. Tarkoitus on, että maaseudun elämään tutustutaan koko perheen voimin ja tutustutaan lähitilojen toimintaan. Samalla tietenkin tehdään ostoksia suoraan tilalta.

Seutukunnalla päivään osallistui useampi maatila Luhangassa ja yksi Joutsasta. Luhangassa mukana olivat Nisulan tila, jossa myynnissä tuotteita oman tilan lisäksi myös Tammilahden tilalta, sekä Salvian tila, jossa tuotteitaan myivät Salvia ja Mäentalon tila.

Mukana oli ensimmäistä kertaa myös Siltalan tila Mieskonmäen ja Vallasjoen suunnalta, ja tilalta löytyy pienkanala kananmunatuotantoineen ja munapuoti. Tarjolla oli myös syysvihanneksia sekä muita tuotteita.

Leena Pylväläisellä on entisen navetan tiloissa 200 kanaa. Väljissä tiloissa olevat vapaat kanat pääsevät halutessaan jaloittelemaan ulos ja niitä ruokitaan pääasiassa viljalla. Käytännössä kaikkiruokaisina kanat saavat nokittavakseen myös heinää ja esimerkiksi leipää. Kanat munivat kerran päivässä ja kaikki munat menevät kaupaksi.

– Kokeilumielessä lähdimme mukaan Osta tilalta -päivään, katsotaan miten ihmiset lähtevät liikkeelle. Yleensä meillä on suoramyynti voimassa munapuodista itsepalveluperiaatteella ja satunnaisesti olen käynyt torilla myymässä tuotteita, kertoo Pylväläinen.

Janne Airaksinen

Yläkuva: Leena Pylväläisen pienkanalan munapuoti toimii itsepalveluperiaatteella. Kananmunille on löytynyt uskollinen asiakaskunta, jotka ostavat pienkanalan 200 kanan munatuotannon.