Ympäristöjärjestö WWF, K-ryhmä ja Keski-Suomen kalatalouskeskus kunnostivat yhdessä talkoilla Joutsan Myllynkoskea uhanalaiselle taimenelle soveltuvammaksi. Taimenelle luodaan sorastamalla niille lisääntymisalueita sekä parannetaan poikasalueita.

Talkoita pidettiin perjantaina ja lauantaina. Esimerkiksi Keskon väki oli tullut paikalle pääkaupunkiseudulta. Yhteensä väkeä oli töissä lähemmäs kymmenkunta henkeä.

– Joutsan kunnan hankkeessa Myllynkoskella tehtiin aiemmin kesällä konevoimin pohjatöitä ja tuotiin helikopterilla 350 tonnia kivimateriaalia koskiin.  Nyt talkoissa parannetaan vielä kutualueita ja tehdään muuta viimeistelyä, jota konevoimin ei pystytty tekemään, kertoo kalastusbiologi Matti Havumäki Keski-Suomen kalatalouskeskuksesta.

Havumäen mukaan kosken kunnostus on suurimmaksi osaksi valmis, mutta käytännössä pientä puuhastelua löytyy loputtomiin ja vain rahoitus ja työhalut asettavat rajoja. Tällä kertaa käsinkunnostus suunnattiin kosken eteläisimmästä haarasta lähtevään pieneen alle 70 metrin pituiseen puromaiseen, niemekettä leikkaavaan uomaan.

– Tämä on hyvää maastoa poikasille. Puuston säästämiseksi kannamme tänne käsin eri paikkoihin viisi kuutiota kutusoraa ja seitsemän kuutiota poikaskivikkoa. Sankan puuston vuoksi helikopteri ei tänne silloin kesällä pystynyt pudottamaan tarkasti, joten tämä tuli käsinkunnostettavaksi, kertoo Havumäki.

Talkoolaisilla oli raskas urakka edessä, ja kivimateriaalin kuljettamisen helpotukseksi paikalle oli rakennettu vaijerirata sankojen kuljettamiseen. Talkoot olivat osa WWF:n ja K-ryhmän vuonna 2017 alkanutta K-Kalapolut-yhteistyötä uhanalaisten vaelluskalojen hyväksi. Tähän liittyen paikalliset K-Supermarket Joutsan kauppiaat Timo ja Enni Taskila esimerkiksi tarjosivat talkooeväät.

Käsinkunnostamisella pysyy tekemään tarkkaa työtä, joka viimeistelee helikopterikuormien pudotukset. Lisää talkoita on luvassa tulevana keväänä.

Janne Airaksinen

Yläkuva: Hannu Pekuri oli yksi K-ryhmän talkoolaisia ja oli ajanut Myllynkoskelle pääkaupunkiseudulta. Kalastusbiologi Matti Havumäki Keski-Suomen kalatalouskeskuksesta ottaa vastaan kutusoralla täytettyjä sankoja tyhjentääkseen ne sopivaan kohtaan virtaa.