Keski-Suomen Verkkoholding Oy:n yrityssaneerausohjelma on valmistunut ja tulee syksyn aikana yhtiön velkojien eli yhtiön kymmenen omistajakunnan hyväksyttäväksi. Yksi velkojista ja omistajakunnista on Luhanka.

Saneerausohjelmassa esitetään, että yhtiön noin 30 miljoonan euron veloista leikattaisiin 83 prosenttia. Jäljelle jäävä noin viiden miljoonan velkaosuus maksettaisiin kunnille seuraavan 18 vuoden aikana vuosittaisina lyhennyksinä.

Luhangan osuus kokonaisveloista on noin 1,1 miljoonaa, josta siis saneerausohjelman leikkauksen jälkeen jää saatavaksi vajaat 200.000 euroa. Näin Luhanka saisi Verkkoholdingilta vuoteen 2038 asti velan lyhennyksiä reilun kymppitonnin vuosittain.

Verkkoholdingin velka omistajakunnille syntyi siitä, että kunnat olivat taanneet yhtiön valokuituverkon rakentamiseen otettuja lainoja. Verkkoholdingin ja sen varsinaisesta verkkoliiketoiminnasta vastaavan tytäryhtiön Keski-Suomen Valokuituverkot Oy:n taloustilanne katsottiin keväällä kestämättömäksi. Omistajakunnat päättivät hakea Verkkoholding Oy:n yrityssaneeraukseen ja samalla velkojen takausvastuut laukesivat kuntien maksettaviksi. Lienee varmaa, että omistajakunnat myös hyväksyvät esitetyn saneerausohjelman.

On mahdollista, että saneerausohjelman myötä Keski-Suomen Valokuituverkot Oy:n liiketoiminta saadaan niin kannattavaksi, että kunnille pystytään maksamaan suunniteltua enemmän velkoja.

– Ohjelman päättyessä lopullinen velanleikkaus voi siis olla huomattavastikin ehdotettua leikkausprosenttia matalampi, arvioi saneerausmenettelyn selvittäjä asianajaja Jussi Laakkonen.

Laakkonen toteaa, että toteutettava leikkaus on kaikille kunnille vaikea asia.

– Toivon kuitenkin, että kaikki kunnat ja kuntalaiset ymmärtävät myös sen, että ohjelman päättyessä kuntien omistuksessa on merkittävä varallisuuserä ja tämä vaihtoehto tuo kaikille kunnille paremman lopputuloksen, kuin se, että yhtiöt olisi haettu konkurssiin, toteaa Laakkonen.

Markku Parkkonen