Lauantaina Joutsan lukiolla pidettiin lakkiaiset keväällä ylioppilaaksi kirjoittaneille. Kaiken kaikkiaan Joutsan lukiosta valmistui 25 ylioppilasta, joista 16 osallistui elokuun viimeisenä lauantaina pidettyyn lakkiaistilaisuuteen. Koronapandemian vuoksi lakitus suoritettiin keväällä etänä, jolloin rehtori Arto Juntusen videoitu juhlapuhe jaettiin verkossa ja uudet ylioppilaat saivat asettaa lakit päähänsä merkiksi valmistumisesta.

Koronarajoitusten höllennettyä lakkiaiset haluttiin järjestää, vaikkakin ne lykkääntyivät normaalista juhlapäivästä noin kolme kuukautta. Lakkiaiset alkoivat musiikinopettaja Markus Tuomisen viuluesityksellä, jonka jälkeen kuultiin rehtorin juhlapuhe. Juntunen kiitteli koulun henkilökuntaa, kotiväkeä sekä opiskelijoita yhteisestä kirjoitusurakasta, joka vietiin upeasti maaliin poikkeusoloissa. Juntunen muistutti, että lukion tärkein anti ei ole historian vuosilukujen tai sivulauseen sanajärjestyksen ulkoa muistaminen. Lukioasetus lähtee siitä ajatuksesta, että se jatkaa peruskoulun kasvatustyötä.

– Mutta jos suomalainen lukio ei ole antanut sinulle valmiuksia kohdata vaikeuksia, hyväksyä erilaisuutta, kunnioittaa toisen mielipidettä, osata perustella oma kantasi, iloita aidosti omasta ja kaverin menestyksestä, silloin koulujärjestelmämme olisi epäonnistunut, totesi Juntunen.

Ylioppilaan puheen pitänyt Katri Kuitunen (kuvassa yllä) nosti esille pienen lukion upeat mahdollisuudet, kuinka opiskelijat kohdataan yksilöinä ja tukea on aina opettajilta saatavilla.

Meitä on kannustettu ja rohkaistu koko lukioajan, mikä on maalaislukion yksi etu. Lisäksi aktiivisen kansainvälisyystoiminnan tuomat mahdollisuudet ja kokemukset ovat opettaneet paljon sellaisia asioita, joita ei koulun penkillä istuen voi millään oppia, summasi Kuitunen.

Kuitunen kannusti jokaista pitämään kiinni unelmistaan ja uskomaan tulevaisuuteen epävarmuuden ja poikkeuksellisen maailmantilanteen keskellä.

– Kaikesta huolimatta, elämä kyllä kantaa. Kaikki lähtee yksilöstä, joten muistakaa uskoa omiin unelmiinne, rohkaisi Kuitunen.

Puheiden jälkeen juhlassa kuultiin opiskelija Elina Mikulevitsin musiikkiesitys ja juhla päättyi Keski-Suomen kotiseutulauluun.

Jonna Keihäsniemi

Tagged with →