Joutsan Marjotaipaleessa tehtiin äskettäin eräästä kasvihuoneesta melkoinen löytö, 749 grammaa painava häränsydäntomaatti. Kyse oli sipoolaisen Vella Mehtolan isovanhempien kasvihuoneessa kasvaneesta tomaatista, joka oli kooltaan suurehkon tomaattilajikkeen tavanomaista suurempi yksilö.

Häränsydäntomaatti painaa yleensä 200–300 grammaa, joskus jopa 500 grammaa. Myös Mehtolan isovanhempien kasvihuoneessa muut häränsydäntomaatit ovat olleet kookkaita, mutta eivät läheskään yhtä isoja kuin äskettäin löytynyt yli 700 grammaa painava tomaatti. Tavanomaista kookkaamman yksilön löytyminen herättikin ihmetystä.

– Mummo ja pappa siinä suut pyöreänä ihmetteli. Ne sen löysivät, Mehtola kertoo Joutsan Seudulle.

Häränsydäntomaatti on italialainen runkotomaatti, jossa on suuret sydäntä muistuttavat ja väriltään tumman verenpunaiset hedelmät. Hedelmälihansa kiinteyden takia lajike sopii salaatteihin ja siivutettavaksi leivän päälle. Myös Mehtolan isovanhempien luona jättitomaatti päättyi lisukkeeksi salaatin kanssa.

Tarja Kuikka

Tagged with →