Luhankalainen Hannu Heinonen kirjoitti Aamulehteen 16.8.2020 puheenvuoron ”Uusista tuulivoimaloista kilometreittäin romua”

Toinen luhankalainen Sarita Leppänen vastasi Heinoselle: ”Hannu Heinonen, kun edustat näitä tuulipuisto-nimby-ihmisiä, niin kerropa vaihtoehtoja energian tuotantoon Suomessa. Ensin suljetaan pois ilmastonmuutokseen vaikuttavat puunpoltto, turve, öljy ja kaikista pahin eli ydinvoima. Kannattaisi enemmän olla huolissaan Luhangassa vireillä olevasta kaivoshankkeesta, ettei tulisi haittaa asukkaille ja luonnolle tai suurempaa ympäristökatastrofia niin kuin esim. Orivedellä ja Talvivaarassa. Tuulivoimayhtiöt voi velvoittaa sopimusta tehdessä purkamaan ja kierrättämään voimaloiden osat.”

Helppo nähdä, että Leppäsellä on heikot tiedot energian tuotannosta Suomessa. Entä ”Luhangan kaivoshanke”? Hannu Heinonen kirjoitti Joutsan Seutuun asiasta puheenvuoron 3.4.2019: ”Toisille voitot – toiset huolissaan ympäristöstä ja elämänlaadusta”. Puheenvuorossaan hän sanoo mm.:

”Paikkakunnalla on syytä olla valppaana, vaikka kaivostoimintaa lähiaikoina ei vielä pidettäisi kovinkaan todennäköisenä. Kaivosalalla on melko paljon samoja piirteitä kuin tuulivoima-alalla. Vähättelyä ympäristöä ja asukkaita kohtaan, salailua ja ulkomaalaisomistusta. Kaivoksella tai kaivoksilla olisi dramaattisia seurauksia ihmisille, jotka asuvat kaivosalueen läheisyydessä sekä ympäristölle, järville ja pohjavesille sekä Päijänteelle, josta pääkaupunki saa juomavetensä. Se olisi myös isku matkailualan kehittämiselle ja vapaa-ajan asukkaita vastaan.”

Sarita Leppäsen puheenvuoroa aiheesta Joutsan Seudun hakukone ei löydä. Kumpi on ollut enemmän huolestunut, Heinonen vai Leppänen? Ehkäpä Sarita Leppäsen kannattaisi lukea edes omaa kotiseutulehteään ennen kuin lähtee ”suuren maailman lehteen” oman kylänsä naapuria ivailemaan.

Vesa Nuolioja
Jyväskylä

Puheenvuoro-palstan kirjoitukset ovat Joutsan Seudun lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Tagged with →