Koronaviruspandemia on laittanut tapahtumakulttuurin uusiksi koko maailmassa. Suuri osa esimerkiksi musiikkifestivaaleista on tältä kesältä peruttu. Myös muiden tapahtumien osalta kevät ja alkukesä oli todella hiljaista aikaa, myös Joutsan seutukunnalla. Nyt virustilanteen helpottuessa ovat myös erilaiset kesätapahtumat palaamassa. Ilahduttavan paljon näyttää seudun puuhaihmisillä löytyvän myös uusia ja uuteen tilanteeseen sopivia tapahtumaideoita. Tästä voisi hyvänä esimerkkinä mainita Luhangan lähitorin.

Vaikka elpymistä on nähtävillä, ovat kesätapahtumien ystävät tänä vuonna kokeneet kovia. Joutsan Joutopäivät ja Jousan Markkinat jäävät tältä kesältä väliin. Viime kesänä ensimmäisen kerran nykymuodossaan järjestetty Joutorock tullaan kuitenkin järjestämään elokuun puolivälissä, joten ihan ilman festivaaleja ei Joutsassakaan tarvitse olla.

Poikkeuskesänä on ollut havaittavissa, että herkimmin perutaan sellaisia tapahtumia, joiden järjestäminen on suhteellisesti työläintä. Joutopäivien ja Jousan Markkinoiden järjestelyissä mukana olleet tietävät varsin hyvin, että tapahtumat vaativat todella ison työmäärän. Ehkäpä koronakesä johtaa siihen, että tulevaisuudessa kesätapahtumat ovat pienempiä ja kevyemmin järjestettyjä. Tämä ei välttämättä ole huono kehityssuunta.

Pääkirjoitus on paikallislehti Joutsan Seudun kannanotto kulloinkin esillä olevaan asiaan.