Joutsan kirjastot ovat siirtymässä omatoimikirjastojen aikaan. Sen mahdollistavat laitteet ovat asennetut ja toimintamalli otetaan käyttöön seuraavan viikon maanantaista 10.8. alkaen Joutsan pääkirjastossa ja 11.8. lähtien Leivonmäen lähikirjastossa.

Omatoimikirjasto tarkoittaa kirjaston laajennettuja aukioloja ilman henkilökuntaa. Kirjastoon pääsee sisään kirjastokortilla ja pin-koodilla aikaisemmin aamulla ja myöhään iltaisin, riippumatta siitä onko henkilökuntaa paikalla vai ei. Jatkossa omatoimikirjasto on auki Joutsassa maanantaista perjantaihin 6.00–22.00 ja Leivonmäellä maanantaista perjantaihin 8.00–21.00.

Kyse on käyttäjiä hyödyttävästä lisäpalvelusta, sillä muuten kirjaston toiminnot normaaleina aukioloaikoina pysyvät ennallaan. Henkilökunnan läsnäoloajan määriin uudistus ei vaikuta ja normaalin palveluajan puitteissa paikalla on henkilökuntaa kuten ennenkin.

Kirjastossa vieraillut on varmasti huomannut jo aiemmin paikalleen asennetun lukulaitteen pääovessa. Kyse on viralliselta nimeltään sisäänkirjautumisyksiköstä. Laite lukee kirjastokortin viivakoodin ja kysyy salasanaa, joka on sama kuin kortin PIN-tunnus. Jos tällaista ei jollakin vielä ole, niin sen saa henkilökunnalta. Sähköistä asiointia käyttäneelle tunnus onkin jo kaikilla tiedossa.

Näin pääsee ovesta sisään ja käyttämään kaikkia kirjaston normaaleja palvelua kuten esimerkiksi aineiston lainaamista, palauttamista ja lehtilukusalin palveluja. Näyttelytila pidetään kuitenkin silloin lukossa, se aukaistaan vain kun kirjaston henkilökuntaa on paikalla.

Lainaus- ja palautusautomaatti sijaitsee heti sisäoven jälkeen vasemmalla. Laitteella onnistuvat lainaus ja palautus ja vaikka omien lainaustietojen selailu.

Automaatin käyttöä kannattaa harjoitella silloin, kun henkilökuntaa on paikalla neuvomassa, mutta se on helppotajuinen laite. Palautettavalle aineistolle on kaksi paikkaa mihin niitä laittaa, ja kone neuvoo vihreällä nuolella, minne aineistot voi sujauttaa. Aineistossa on hälytystarrat, joten jos on unohtanut käyttää niitä lainausautomaatissa ja aikoo ulos, tuloksena on hälytys hävikinestoportissa.

Sisään pääsee periaatteella yksi kirjastokortti ja yksi ihminen. Ikärajoituksia ei ole käytössä, mutta vanhempien on syytä käydä nuorison kanssa keskustelu, miten omatoimikirjastoa käytetään ja miten siellä käyttäydytään. Vanhemmalla on vastuu mahdollisissa ongelmatilanteissa.

Valvontaa iltaisin ja varhain aamulla kirjastovirkailijoiden läsnäolon ulkopuolella tekee kameravalvonta. Mahdollinen paikkojen sotkija ja rötöstelijä jää kiinni näin ollen väistämättä. Tulee myös muistaa, että sisäänkirjautumisyksikköön jää tiedot siitä, kenen kirjastokortilla päästiin sisään. Kameravalvonta on jo tällä hetkellä toiminnassa.

Sinänsä häiriökäyttäytyminen muualla jo hyvin yleisissä omatoimikirjastoissa on vähäistä, eikä se ole sidoksissa ikään. Jos joku ei kuitenkaan osaa käyttäytyä kunnolla, kirjasto voi määrätä hänelle käyttökiellon.

Laitteet hankittiin P.V Supa Oy:ltä 27.000 eurolla.

– Tietokoneet, tulostus ja kopiointi ovat käytössä pääkirjastossa myös omatoimiajalla. Tämä perustuu luottamukseen eli kopiokoneen ja tulostimen luokse tulee lipas, johon voi maksaa.

– Aamun lehdet tulevat ulos postilaatikkoon ja ensimmäinen aamuvirkku lehdenlukija ottaa ne siitä ja vie ne lehtilukusaliin, selventää kirjastonjohtaja Nina Kuikka tulevia käytäntöjä.

Janne Airaksinen

Yläkuvassa: Etuovessa on tämän näköinen sisäänkirjautumisyksikkö.

Kirjastossa kesätöissä taannoin ollut Jenna Lepistö testaa kuvassa lainaus- ja palautusautomaattia. Näyttöruudussa näkyvä vihreä nuoli kertoo, että aineisto kuuluu palauttaa laitteen oikealla puolella olevaan telineeseen.

Tagged with →