Joutsan Pommin maajoukkueampumahiihtäjä Suvi Minkkisellä on näillä näkymin edessään normaali kisaohjelma tulevalla kaudella. Koronaviruspandemian vuoksi saattaa kuitenkin olla, että kansainvälisissä arvokisoissa ei paikalla ole yleisöä.

– Tarkoitus on viedä kausi läpi suunnitelmien mukaan, mutta yleisöstä ei vielä ole tiedotettu mitään, kertoo Minkkinen.

Keväällä ampumahiihtäjät ehtivät jo hiihtää muutaman kilpailun ilman yleisöä. Minkkinen oli muun maajoukkueen kanssa juuri saapunut viime keväänä Tšekkiin Prahan lentokentälle, kun kännyköihin tuli viesti siitä, että tulevassa Nove Meston maailmancupin osakilpailussa ei ole yleisöä paikalla. Eikä yleisöä luonnollisesti nähty myöskään Minkkisen kotikisoissa eli Kontiolahden maailmancupissa.

– Omalta kohdaltani oikeastaan kisajännitys laski Kontiolahdella, kun tiesi, ettei siellä tällä kertaa ollut tuttuja katsomassa. Muutenkin ammunnan puolesta on parempi, että ei ole meteliä. Toisaalta hiihdossa yleisön kannustuksesta on apua, pohtii Minkkinen.

Koronapandemia on vaikuttanut luonnollisesti myös maajoukkueen kesäharjoitteluun.

– Ulkomaanleirit ovat jääneet pois. Heinäkuussakin olisin ollut Keski-Euroopassa harjoittelemassa, jos ei olisi poikkeustila. Mikäli tilanne sallii, elokuun lopussa olisi tarkoitus lähteä korkean paikan leirille. Se harjoittelu on kuitenkin aivan olennaista, koska arvokisoja hiihdetään paljon korkealla. Kotimaan harjoittelun suhteen poikkeustila ei ole aiheuttanut ongelmia, kertoo Minkkinen.

Koronapoikkeustilan lisäksi tuleva kisakausi tuo mukanaan toisenkin ison muutoksen: ympäristölle ja terveydelle haitallisten fluorivoiteiden käyttö kielletään näillä näkymin maastohiihdon tapaan myös ampumahiihdossa.

– Se vaikuttaa hiihtoaikoihin todennäköisesti aika paljonkin. Samalla myös korostuu voitelutiimin osaaminen, arvioi Minkkinen.

Suomen maajoukkueessa on siirrytty Kaisa Mäkäräisen jälkeiseen aikaan, kun Suomen menestynein ampumahiihtäjä lopetti keväällä kilpailu-uransa. Minkkinen arvioi, että suurimmat odotukset tulevana kautena Suomen joukkueessa kohdistuvat Mari Ederiin. Minkkinen ei siis aio ainakaan ennen kisakautta ottaa joukkueen ykkösnimen viittaa harteilleen, vaikka on onnistunut jopa Kaisa Mäkäräisenkin kerran kilpailu-urallaan päihittämään.

Urheilu-uran ohella Minkkinen opiskelee Itä-Suomen yliopistossa kauppatieteen maisteriksi.

– Opinnot varmaan kestävät vielä vuosia. Toisaalta aika harva maajoukkueesta ylipäänsä pystyy opiskelemaan urheilun rinnalla.

Markku Parkkonen

Ampumahiihdon kansainväliset arvokisat 2020-2021

Maailmancup:
28.–29.11.2020 Kontiolahti, Suomi
3.–6.12.2020 Östersund, Ruotsi
11.–13.12.2020 Hochfilzen, Itävalta
17.–20.12.2020 Annecy-La Grand Bornand, Ranska
7.–10.1.2021 Oberhof, Saksa
13.–17.1.2021 Ruhpolding, Saksa
21.–24.1.2021 Antholz-Anterselva, Italia
26.2.–1.3.2021 Peking, Kiina (Olympialaisten esikisat)
11.–14.3.2021 Nove Mesto, Tšekki
18.–21.3.2021 Holmenkollen, Norja

Maailmanmestaruuskisat:
10.–21.2.2021 Pokljuka, Slovenia

Tagged with →