Tämän kesän mansikkasadosta tuli vaihtuvien kelien myötä kokonaisuudessaan kohtalainen. Alueittain sadoissa on ollut suuria vaihteluja. Joillakin tiloilla talvi teki pahojakin tuhoja ja toisilla tiloilla kesäkuun helteet puolestaan verottivat satoa.

Patsenpään tilan isännän Pentti Ikosen mukaan sato ei ollut kauhean hyvä talven aiheuttamien tuhojen vuoksi.

– Kun oli vettä eikä lunta, aiheutui talvehtivalle sadolle haittaa. Kesän alussa puolestaan kuivuus verotti ensimmäistä satoa ja mansikat jäivät pieniksi, toteaa Ikonen.

Patsenpään tilalla satokausi voi jatkua vielä kuukauden päivät, mutta kaikki on kiinni tulevista keleistä. Ikosen mukaan vielä ehtii hyvin pakastamaan, vaikka määrät alkavat vähenemään.

– Haastava vuosi, mutta olosuhteisiin nähden täytyy olla tyytyväinen, summaa Ikonen.

Lehtosen marja- ja mansikkatilan isäntä Mika Lehtonen on samoilla linjoilla, myös heidän mansikkasatonsa oli tänä vuonna kohtalainen. Lehtosen tila ei kärsinyt talven aiheuttamista tuhoista suuremmin, puolestaan kesäkuun helteiden vuoksi alku näytti arveluttavalta.

– Meillä kerättiin tämän viikon tiistaina viimeiset mansikat myyntiin. Pitkä helleputki vauhditti keräämistä, ja kokonaisuudessaan satokausi oli reilut kolme viikkoa. Koronaepidemian vuoksi emme istuttaneet keväällä uusia satotaimia, joilla satokausi olisi jatkunut vielä pidemmälle. Tänä kesänä sato oli tällainen lyhyt ja vauhdikkaasti kerätty, summaa Lehtonen.

Jonna Keihäsniemi