Pahkalan suvun esi-isä Leivonmäellä, 1850-luvulla syntynyt ja kotivävynä Mäkelän talossa Päiväkunnassa ollut maanviljelijä Taavetti Pahkala tuli 1890-luvulla Päiväkunnasta Leivonmäelle ja osti Tuomas Mönkölältä yli tuhat hehtaaria maita Leivonmäen kirkonkylän ympäriltä.

Muun muassa Pahkalan elämänvaiheista kuultiin sunnuntaina Leivonmäellä järjestetyllä opastetulla hautausmaakävelyllä, jonka veti aiemmin paikallista historiaa muistelmien muodossa kirjaksikin koonnut leivonmäkinen Sinikka Hytönen. Parituntisella kävelyllä poikettiin useiden Leivonmäellä vaikuttaneiden henkilöiden haudalla, ja Hytönen kertoi lyhyesti kunkin elämänvaiheista. Tietonsa hän perusti paikkakuntalaisten muistelmakerrontaan, Leivonmäen kirjaan, veteraanimatrikkeliin sekä osaltaan myös hautakivien kertomaan.

Kävelyllä kuultiin muun muassa useiden opettajien, esimerkiksi kirkonkylän koulun opettajana 1930-luvulla toimineen Amalia Hokkasen sekä myöhemmin vaikuttaneen, Etu-Ikolassa työskennelleen Ritva Kukkasen elämänvaiheista. Samoin poikettiin esimerkiksi aikanaan kauppiaina toimineiden August Landenin sekä K.V. Vihisen haudoilla.

Kolmisenkymmentä kierroksella ollutta saivat kuulla yksittäisten henkilöiden elämäntarinoiden ohella samalla myös paikallishistoriaa. Hytösen ohella menneistä kertoi välillä myös kierroksella mukana ollut, Leivonmäen seurakuntaelämää pitkältä ajalta tunteva rovasti Matti Kallioinen.

Sinikka Hytönen kertoi muun muassa maanviljelijä Taavetti Pahkalasta, joka tuli 1890-luvulla Päiväkunnasta Leivonmäelle.

Leivonmäellä järjestetyn hautausmaakävelyn taustalla on Sinikka Hytösen oma kiinnostus historiaan, hänen pitkäaikainen kirjoitusharrastuksensa ja tieto siitä, että samanlaisia hautausmaakävelyjä järjestetään muillakin paikkakunnilla.

– Olen 20 vuotta harrastanut kansalaisopiston kirjoittajapiirissä ja se on antanut minulle paljon. Kun olin kuullut tällaisista kierroksista, se antoi minulle niin paljon rohkeutta, että miksen minä voisi tehdä tällaista kierrosta, vaikka en ole perusleivonmäkeläinen, sanoo 1970-luvulla Leivonmäelle muuttanut ja viime syksynä seurakunnalle itse kävelykierroksen toteuttamista ehdottanut Hytönen.

Hän toivoo, että hautausmaakävelyjä kehitettäisiin paikkakunnalla erilaisia – yksi vaihtoehto olisi esimerkiksi kyläkunnittain tehtävä kävely. Leivonmäen vanhalle hautausmaallekin on tehty Hytösen mukaan jo oman kierroksen tarinanrunko ja sielläkin on jo tehty kävely pienellä joukolla.

Tietonsa Sinikka Hytönen perusti leivonmäkisten muistelukerrontaan, Leivonmäen kirjaan, veteraanimatrikkeliin sekä osin myös hautakivien kertomaan. Hytösen takana Leivonmäen rovasti Matti Kallioinen, joka myös oli välillä kierroksella äänessä.

Myös Joutsan hautausmaalla on toteutettu tämän kesän aikana opastettu kierros, tosin Hytönen itse ei vetänyt sitä. Hän kuitenkin tietää hautausmaakävelyjen olevan pidettyjä.

– Yleensä on ihastelua ja kiittelyä tullut, kun on tällainen tehty.

Leivonmäen hautausmaalla on Hytösen mukaan tänä kesänä mahdollisuus päästä vielä toiselle opastetulle kävelykierrokselle. Samantyyppinen, joskin hieman erisisältöinen kävely järjestetään 9. elokuuta.

Tarja Kuikka