Sunnuntaina vietettiin valtakunnallista Avoimet puutarhat-päivää. Joutsassa upea Kotikallion puutarha avasi ovensa kiinnostuneille. Reilut 40 innokasta vierailijaa pääsi tutustumaan vanhan pihapiirin onnistuneen elvytyksen tuloksiin. Tapahtuman järjestämisestä vastasi Joutsan Kotiseutuyhdistys ja Jousan kylän tarinat talteen -hanke. Hankkeen tarkoituksena on kokeilla uusia pienimuotoisia tapahtumia, ja puutarhavierailu oli yksi onnistunut kokeilun arvoinen tapahtuma.

Puutarhan emäntä ja kierroksilla oppaana toiminut Kaarina Suomalainen kertoi puuhaavansa lähes päivittäin puutarhassaan. Jos työmäärää haluaa jollakin mittakaavalla hahmottaa, sanoo Suomalainen tekevänsä viikossa noin neljän kokonaisen päivän verran hommia puutarhassa. Tekemistä riittää, sillä pihamaa on noin hehtaarin kokoinen.

– Kun ostimme tämän paikan 20 vuotta sitten, tontti oli hämyinen ja täynnä puita. Kovasti tässä on ollut tekemistä vuosien mittaan, eikä tätä voisi uskoa enää samaksi paikaksi. Ennen meitä piha oli todennäköisesti ollut hoitamattomana useampia vuosia, Suomalainen toteaa.

– Koko ajan on jokin vaihe jossakin osassa pihaa menossa ja uusia ideoita tulee mieleen. En kuitenkaan ehdi lukea puutarhalehtiä ja etsiä niistä ideoita, vaan yleensä selaan ne nopeasti läpi. Yleensä toteutetut ideat ovat tulleet täysin omasta päästä, Suomalainen naurahtaa.

Suomalaiset asuivat aiemmin Kuopiossa, jossa Kaarina tykkäsi omien sanojensa mukaan pipertää puutarhassa. Vuonna 1991 hänet palkittiin mestaripiha-tittelillä. Joutsassa Suomalainen ei enää niinkään halunnut pipertää, vaan siellä on enemmän suuria linjoja ja avoimia väyliä.

Puutarhasta löytyy eri alueita, joita on nimetty siellä olevien kasvien, kukkien tai miljöön mukaan. Puutarhasta löytyy ruoste-, rodo-, luonnon- ja kirsikkapuisto. Lisäksi on hyötytarha ja kukkaketo, sekä oma multatehdas.

– Minun kukkatietämykseni on aika nolla, en missään nimessä osaa nimetä kaikkia täällä olevia kukkia. Tiedän, että joku kukka on violetti pökkö, se riittää minulle, summaa Suomalainen.

Jonna Keihäsniemi

Yläkuva: Kaarina Suomalainen nauttii puutarhassa touhuamisesta, ja hehtaarin kokoisella tontilla puuhattavaa riittää päivittäin.

Ruostepuistoon on koottu esineitä, joilla kaikilla on tarina.
Kotikalliosta löytyy paljon polkuja, joita koristavat värikkäät kukkaistutukset.
Kerroksittain kootut mansikkalaatikot ovat yksi Kaarina Suomalaisen omista ideoista.
Hehtaarin kokoisessa puutarhassa riittää yksityskohtia ihailtavaksi.