Lauantaina Joutsan talomuseolla vietettiin keväällä julkistetun Jousan kylän vaiheita-kirjan virallinen juhlistamistilaisuus. Reilun 50 hengen yleisö pääsi nauttimaan kesäsateen säestämänä paluumuuttaneen pariskunnan Hannu ja Marja Tuovisen musiikkiesityksistä sekä laulamaan yhteislauluja Klaus Pennasen johdolla.

Koronaepidemian vuoksi keväältä siirretyn juhlan avajaissanat lausunut Terttu Hentinen totesi työryhmän ansaitsevan erittäin suuret kiitokset.

– En olisi uskonut, että joku jaksaa vetää tuon kokoisen hankkeen loppuun. Ja mikä onkaan lopputulos, voin vain nostaa hattua, summasi Hentinen.

Vuonna 2015 aloitettu kirjahanke toteutettiin Maaseutukehityksen Leader-rahoituksella. Kirjahankkeen isänä ja ideoijana toiminut Arto Hölttä piti tapahtuman juhlapuheen. Hölttä sanoi, ettei aluksi ihan tarkkaan tiennyt, kuinka isoon hankkeeseen ryhtyi.

– Kyllä tämä oli aika kunnianhimoinen urakka, saada koko kylän historia yksien kansien väliin. Minulla oli apuna historianharrastajien unelmatiimi, jolla tietoa ja taitoa riitti yllin kyllin. Ilman moniosaavia ihmisiä ei tästä kyllä olisi tullut mitään, kiitteli Joutsan kotiseutuyhdistyksen nykyisenä puheenjohtajana toimiva Hölttä.

Kokonaisuudessaan kirjahanke venyi viisivuotiseksi ja oli jo lähellä loppua kesken vuonna 2019. Hanke sai kuitenkin lisäjatkoajan ja työ saatiin vietyä päätökseen kunnialla. Kirja on hyvin monipuolinen ja kattava läpileikkaus kylän synnystä ja kehittymisestä ja siinä on poikkeuksellisen paljon henkilökuvia. Aineiston määrästä kertoo esimerkiksi se, että skannattavia asiakirjoja ja kuvia oli yhteensä noin 4.000–5.000 kappaletta. Esko Manninen vastasi yksinään näiden asiakirjojen skannauksesta, joten työnsarkaa yksittäisillä henkilöillä riitti.

– Päätimme, että kirjasta ei saa tulla yli 500-sivuista. Niinpä kaikki hyvä aineisto ei millään mahtunut mukaan tähän teokseen. Halusimme kirjan olevan kyläkirja, eikä tieteellinen julkaisu. Tänään siis voimme olla yhdessä aidosti ylpeitä sekä nöyriä tehdystä urakasta, summasi Hölttä.

Jonna Keihäsniemi

Yläkuva: Suurin osa kirjahankkeessa mukana olleista oli paikan päällä juhlistamassa urakkaa.

Kirjahankkeen isänä toiminut Arto Hölttä kiitteli juhlapuheessaan työryhmää isosta urakasta, joka upeasti saatiin ahkeroitua kattavaksi kyläkirjaksi.
Paluumuuttaneet Hannu ja Marja Tuovinen vastasivat juhlan musiikkiesityksistä.