Suurimmaksi osaksi peruttujen tapahtumien tilalle on nopealla tahdilla saatu pieniä ja korvaavia tapahtumia aikaan. Tiina Peltonen ja Pirjo Kosonen olivat yhtä mieltä, että jotain pitää kehitellä peruuntuneen kesänavauksen tilalle. Kosonen oli vieraillut Heinolassa samankaltaisessa tapahtumassa ja päätti jalkauttaa idean Luhankaan. Rajoitusten höllentyessä samassa tahdissa naiset tekivät suunnitelmia jo ennen juhannusta. Muutamien puhelinsoittojen jälkeen yhden illan aikana konsepti oli valmis ja toritapahtuma sai nimen Luhangan lähitori.

Kesäkuun lopusta elokuun alkuun joka lauantai paikallisilla toimijoilla on mahdollisuus tulla myymään tuotteitaan lähitorille. Tapahtuman vakiopaikkana piti olla kirkonkylän tori, mutta nyt tapahtumapaikka saattaa siirtyä viikoittain muiden tapahtumien perässä.

– Esimerkiksi nyt lauantaina oli soutukilpailut täällä satamassa, niin tottakai mekin siirsimme torin sinne. Ensi lauantaina on Väreen pitämä huutokauppa, ja siirrämme lähitorin sinne. Näin saamme kaikki kunnan toteutuvat tapahtumat samaan paikkaan, eikä ihmisten tarvitse kiertää monessa eri paikassa yhtenä aamuna, toteaa Kosonen.

Lähitorin valikoima voi vaihdella viikoittain, lauantaina myyjiä oli paikalla kymmenkunta. Valikoimaa löytyi mansikoista hunajaan ja useimmille kävijöille tarttui matkaan kotiin viemisiä. Lisäksi paikalla oli käsityöyrittäjiä sekä tuote-esittelijöitä.

– Mielestäni tapahtumaan on mukavasti löytäneet paikalliset sekä mökkiläiset. Ensimmäisen lauantain kävijöistä yli 75 prosenttia oli muita kuin luhankalaisia, kertoo Kosonen.

Satamaan oli saapunut Sanna Ranki sekä hänen poikansa Joel Ranki, ja mukana vilinässä oli myös perheen Verneri-koira. Seurue tuli katsomaan soutukilpailuja ja myös lähitorin tarjonta oli tarkoitus kartoittaa. Turvallisesti ulkona järjestetyssä tapahtumassa törmäsi tuttuihin ja rento kesäinen ilmapiiri oli aistittavissa.

– Olemme jo pitkän linjan mökkiläisiä ja on aina pyritty käymään kesätapahtumissa. Kyllä nämä ovat tärkeitä tuttujen kohtaamispaikkoja ja mielestäni ne pitävät kylän eloisana, summaa Sanna Ranki.

Jonna Keihäsniemi

Yläkuva: Tiina Peltonen (vas.) ja Pirjo Kosonen ideoivat yhdessä Luhangan lähitori-tapahtuman, jossa viime lauantaina oli mukavasti paikallisia toimijoita mukana.

Lähitorilla tehtiin löytöjä ja tavattiin tuttuja Luhangan vierasvenesatamassa.

Tagged with →