Joutsan S-Marketin vieressä sijaitseva kierrätyspiste on usein sotkuisessa kunnossa. Paikalla on ikävän tavallista nähdä jätteitä keräyskonttien edessä, ja usein paikalle tuodaan vieläpä sinne kuulumattomia jätteitä kuten biomateriaalia. Kesää ja lomakautta kohden mentäessä sotkeminen yleistyy, mutta sitä tapahtuu jossain määrin ympäri vuoden.

Nyt asiaan on tulossa muutos, kun Joutsan kunta käynnisti paikalla kameravalvonnan. Kameravalvonta on ollut toiminnassa kesäkuun alusta lähtien. Laitteet ovat nähtävissä korkealla S-Marketin seinässä, ja kaupparyhmä tekee asiassa yhteistyötä kunnan kanssa muun muassa laitetilojen kanssa.

Kunnan tekninen johtaja Juha-Matti Näykki kertoo, että kameravalvonta päätettiin käynnistää Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy:n yhteydenoton perusteella. Rinki Oy hallinnoi tätä virallisella nimellä tunnettua Rinki-ekopistettä, ja sotkuisuus on ollut vuosia toistuva ongelma.

– Rinki Oy pyysi tekemään ongelmalle jotain, ja päätimme hankkia paikalle kameravalvonnan. Ekopisteelle tullaan lisäämään valvonnasta kertovia infokylttejä. Kun saamme tietoomme törkeitä tapauksia, niin kunnalla on pääsy kameran tallenteisiin, kertoo Näykki.

Käytännössä kunta ottaa tiedot ylös ja luovuttaa ne sitten poliisille jatkotoimenpiteitä varten. Loppujen lopuksi jätepisteiden sotkijat ovat kohtuullisen harvalukuista, joskin ikävän näkyvää joukkoa, joten valvonnalla uskotaan olevan hyviä vaikutuksia siisteyden ylläpitämiseen.

Janne Airaksinen

Yläkuva: S-Marketin vieressä olevaa Rinki-ekopistettä on valvottu kameroilla kesäkuun alusta lähtien.

Tämä on arkistokuva kesältä 2018. Valitettavasti tällainen näky
ei ole kovin harvinainen kierrätyspisteillä.