Keski-Suomen kuntiin tehdään kesän 2020 ajalle muistikävelyratoja, jotka koostuvat kymmenestä muistiin, sen huoltoon sekä muistisairauksiin liittyvästä tehtävärastista ja tietoiskusta. Joutsan kirkonkylä, Leivonmäki, Luhangan kirkonkylä ja Luhangan Tammijärven kylä ovat jokainen saaneet omat ratansa.

Radat sijoitetaan julkisille ulkoilu- ja liikuntapaikoille, joissa kuka vain voi kulkea sen yksin tai läheisten kanssa, ja ne sopivat kaikenikäisille. Osallistuminen ei vaadi ilmoittautumista, valmistautumista eikä erillisiä välineitä, vaan radalla voi käydä ulkoilemassa ja virkistämässä aivojaan, milloin tahansa itselle sopii.

Muistikävelyradat on ideoitu Keski-Suomen Muistiyhdistyksen alaosastojen ja muistiluotsien toimesta ja ne on toteutettu paikallisesti yhteistyössä kuntien ja Seututerveyskeskuksen toimijoiden kanssa.

Muistikävelyradat ovat käytössä 1.7. alkaen. Joutsan kirkonkylän rata alkaa Pohvinpuistosta (Jousitie 54). Rata kiertää liikuntahallin ympäristössä esitellen muun muassa uudet kuntoportaat. Leivonmäen rata kiertää Kangaslammen lenkin.

Luhangan kirkonkylän radan lähtö on palvelukeskus Tuuliharjun pihasta ja Tammijärven radan lähtö koulun pihasta.

Janne Airaksinen