Luhangan Mämminiemessä käy maanantai-iltaisin kuhina koirien agility-treenien käynnistyessä. Luhangan Väreen ylläpitämiin ohjattuihin harjoituksiin on kuluvana kesänä kokoontunut parhaillaan reilut kymmenkunta koiraa omistajineen. Mukavan lisän porukkaan ovat tuoneet kesämökkiläiset, jotka iloitsevat päästessään harrastamaan myös mökkipaikkakunnalla. Vuonna 2015 rakennettu rata on ollut kovassa käytössä ja kaiken tasoiset harrastajat ovat tervetulleita mukaan.

Pia Wallenius on pitkän linjan mökkiläinen Luhangassa, mutta agilityn harrastajana tuoreimmasta päästä. Innostus lajiin roihahti reilu vuosi sitten Zorro-koiran saapuessa taloon.

– Zorro on tsekinpaimenkoira ja ajattelin, että tämän rodun kanssa voisi kokeilla agilitya. Siitä se sitten lähti ja aktiivisesti on oltu mukana ohjatuissa harjoituksissa viikoittain. Täällä ollaan rennolla fiiliksellä, mutta kuitenkin treenataan tosissaan, toteaa Wallenius.

Toinen aktiivinen mökkiläinen on Jaana Saarikko, jolla tällä kertaa oli neljästä koirastaan kolme mukana. Vääksyssä asuva Saarikko treenaa aktiivisesti koiriensa kanssa agilitya sekä muuta oheistoimintaa. Yli kymmenen vuotta agilityn parissa myös kilpailupuolella kokemusta kerännyt Saarikko kokee Luhangassa yhteishengen olevan toiminnan parasta antia.

– Aina innolla odotan näitä viikoittaisia harjoituksia, tämä on mukava lisä mökkielämään, toteaa Saarikko.

Molemmat mökkiläiset allekirjoittavat sen, että näissä treeneissä yksilöllinen ohjaus ja heti toiminnasta saatava palaute ovat parhaita motivaation lähteitä. Ohjaajat antavat aikaa ja kun kehitystä tapahtuu, tsemppaa myös muu porukka.

– Täällä ei ole mitään kynnystä, vaan jokainen saa treenata täysin omalla tasollaan. Ohjaajat kehittävät haastetta, jos näyttää että on sen tarvetta. Porukka myös jakaa toisilleen vinkkejä ja neuvoja, toteaa Saarikko.

– Ja välillä kun itsellä meinaa olla motivaatio kadoksissa, ohjaajat tsemppaavat ja taas painetaan kohti uusia haasteita, lisää Wallenius.

Luhangan Väreen agility-vastaava Susanna Nurmi kertoo, että radalla saa treenata omatoimisesti, mutta siihen pitää olla ohjaajilta lupa. Nurmi suosittelee uusia, harrastuksesta kiinnostuneita ottamaan ensin yhteyttä ohjaajiin. Ilman parempaa ohjeistusta radalla voi tulla pahaa jälkeä.

– Radalla saa tehdä omatoimista harjoittelua, mutta meiltä ohjaajilta pitää olla siihen myönnetty lupa. Kun olemme nähneet, miten koiran kanssa radalla pärjää, annamme luvan treenata yksin. Jos radalle lähtee kylmiltään ilman minkäänlaista opastusta, voi tuloksena olla itsensä tai koiran loukkaantuminen. Radalla treenaajilla tulee olla Väreen jäsenyys ja agilityn kausimaksu maksettuna, ilman niitä ei rataa saa käyttää. Kerran saa tottakai käydä kokeilemassa, tiivistää Nurmi.

Jonna Keihäsniemi

Yläkuva: Pia Wallenius lähettämässä Zorro-koiraa esteiden ylitykseen.

Ohjatuissa harjoituksissa koirat ovat radalla yksi kerrallaan. Jaana Saarikko on harrastanut agilitya jo yli kymmenen vuotta, ja hänestä on mukavaa pitää harjoittelua yllä myös mökkikunnassa.
Sirpa Linjama (oik.) opastaa Pia Walleniusta ja Zorro-koiraa keinulaudalla.

Tagged with →