Luhangan sahtimestaruuskisat järjestettiin Luhangan keskustaajamassa viime perjantaina. Kisaan osallistui peräti yhdeksän sahdintekijää, mikä on Luhangan kisojen kaikkien aikojen ennätys. Voittajaksi selviytyi kisassa Raimo Heinonen, joka julistettiin näin ollen Luhangan sahtimestariksi runsaan yleisön seuratessa tapahtumaa.

Heinonen oli ensimmäistä kertaa kisassa mukana, vaikka onkin tehnyt sahtia aina vuodesta 1967 saakka. Sahti oli tehty kaksi viikkoa ennen kilpailua ohramaltaista. Ohramaltaiden sekaan ei oltu lisätty ruista tai Tuoppi-maltaita, kuten moni muu kilpailija oli tehnyt.

Järjestävänä tahona kisassa ollut MTK Joutsan ja Luhangan yhdistys on tyytyväinen, että sahtiperinne jatkuu seutukunnalla vahvana. Kisaa organisoinut jäsensihteeri Tiina Heinonen yhdistyksestä kertoo, että viidellä tuomarilla (Reijo Jokinen, Jarno Ankerman, Tauno Dammert, Seija Niininen ja Paula Lantran oli kova työ erotella sahdit paremmuusjärjestykseen.

– Välillä kuuluikin kommentteja, että kyllä on vaikeaa valita, kun on niin paljon hyviä sahteja. Tuomarit asettivat eri kirjaimilla merkityt sahtinäytteet paremmuusjärjestykseen, jonka jälkeen kaikille kilpailijoille laskettiin pisteet siten että ensimmäiseksi sijoitettu sai yhden pisteen, toiseksi sijoitettu kaksi pistettä ja niin edelleen. Vähiten pisteitä saanut siis voitti kisan, kertoo Heinonen.

Voittajasahtia tuomarit luonnehtivat seuraavin sanoin: Hyvä, sopivan kuiva, vaalea, hämäläinen, täyteläinen, tuore ja savuinen. Heinosen sahti oli omilla pistelukemillaan selvästi kärjessä muihin verrattuna.

Tulokset:

1) Raimo Heinonen, 2) jaettu sija: Jyrki Heinonen ja Lauri Laisi, 4) jaettu sija: Eero Keihäsniemi ja Ari Jokinen, 6) jaettu sija: Niilo Ahonen, Asta Tammelin ja Eino Rantanen, 9) Tuomo Kärnä.

Janne Airaksinen

Yläkuva: Luhangan sahtimestaruuskisan tuomaristo on juuri aloittanut vastuullisen tehtävänsä. Järjestävän tahon MTK Joutsan ja Luhangan yhdistyksen jäsensihteeri Tiina Heinonen toi tarjottimellaan monen monta näytettä pöydälle arvioitavaksi.

Luhangan sahtimestari vuosimallia 2020 on Raimo Heinonen.
Kuva: Tiina Heinonen

Tagged with →