Joutsan Karjalaseura kokoontui viettämään perinteistä kesäretkipäivää epävakaisen sään vuoksi Työväentalolle. Kokoontuminen oli ensimmäinen sitten maaliskuun ja paikalle saapui reilut 30 jäsentä. Rennon tapahtuman aluksi yhdistys palkitsi jäseniään Karjalan Liiton myöntämillä ansiomerkeillä. Tunnustukset annettiin aktiivisesta toiminnasta seuran ja karjalaisuuden hyväksi. Ansiomerkit jaettiin seuraavasti: pronssiset ansiomerkit Liisa Röksä ja Jaakko Moilanen, hopeiset ansiomerkit Hannu Loipponen ja Lassi Heikkonen.

Paikalla oli myös Karjalan Liiton puheenjohtaja Pertti Hakanen sekä Keski-Suomen piirin puheenjohtaja Seija Jatkonen. Hakanen totesi juhlapuheessaan, että tällaisena aikana fyysisten tilaisuuksien merkitys korostuu varsinkin yhdistyksen näkökulmasta.

– Tarvitsemme kontakteja ja fyysisiä tilaisuuksia, sillä olemme yhteinen joukko. Kunhan muistamme turvavälit ja muut suositukset, niin voimme turvallisesti kohdata toisiamme, kiteytti Hakanen.

Poikkeuksellinen tilanne on ollut haastava yhdistykselle myös valtakunnallisesti, sillä tämä vuosi piti olla Karjalan Liiton juhlavuosi. Suurin osa isoimmista tapahtumista on peruttu ja suunnitelmia ei olla päästy toteuttamaan, mutta puheenjohtaja näkee valoa tulevissa vuosissa.

– Kyllä tässä pienillä tapahtumilla yritetään juhlistaa, ja eiköhän tulevat vuodet ole meille yhtä juhlaa. Haluamme näyttää, että olemme kaikesta huolimatta elossa, summaa Hakanen.

Tärkeimpänä tehtävänä Hakanen näkee sen, että jokainen karjalaiset juuret omaava jäsen tuntisi itsensä arvokkaaksi nimenomaan yksilönä. Hän haluaa omalla työllään välittää sitä tunnetta joka ikiselle jäsenelle.

– Mielestäni meidän jäsenillemme pitää tulla se tunne, että täällä tehdään toimintaa minua varten ja että minä olen tärkeä osa tätä yhteisöä, kulttuuria ja tapoja. Meidän tulee näyttää, että olemme yhteisöllinen toimija, jonka elämä menee eteenpäin, toteaa Hakanen.

Yhdistyksen tavoitteena on niin valtakunnallisella kuin paikallisella tasolla Hakasen mukaan saada tieto siirtymään ja säilymään sukupolvelta toiselle. Niin sanottu kenttätyö on lähellä sydäntä, ja tässä poikkeuksellisessa tilanteessa sen merkitys vain korostuu.

– Meillä karjalaisilla on kova tahtotila, jota nyt yhdessä yritämme viedä eteenpäin yhteisenä joukkona, summaa Hakanen.

Joutsan Karjalaseuran on tarkoitus jatkaa syksyllä kuukausittaisia tarinatuokioitaan, mikäli tilanne sen sallii. Myös keväälle suunniteltu kouluyhteistyö päästään toivottavasti toteuttamaan syksyllä, ja näin saadaan paikallistasolla vietyä tietoa ja taitoja eteenpäin nuoremmille sukupolville.

Jonna Keihäsniemi

Puheenjohtajat ja ansiomerkeillä palkitut aktiiviset jäsenet yhteiskuvassa.