Maistuvimmat sahdit asetettiin jälleen paremmuusjärjestykseen, kun Löylyä Elämään ry järjesti Joutsan ja Leivonmäen sahtimestaruuskilpailut 2020. Joutsasta oli kolmen valmistajan näytteet paikalla, Leivonmäeltä ei ollut osallistujia.

Voittajaksi valikoitui Tero Toivosen sahti. Toiselle sijalle tuli Arto Vainiomäen sahti ja pronssille Ismo Saaren sahti. Kisa pidettiin 23.6. Joutsassa Löylyä elämään ry:n saunalla Vallaspellossa.

Yhdistyksen tiedotteen mukaan tuomaristo sai maisteltavakseen huolella tehtyjä sahteja. Kisa oli hyvin tasainen, sillä tuotteet olivat aromikkaita ja suunmukaisia.

Voittaneen sahdin tehnyt Toivonen kertoo kisajuoman olleen reilut neljä viikkoa vanhaa toukokuussa tehtyä. Joutsan Puutteenkujalla vallitsee vahva sahdinteon perinne, mitä tässä kisassa edusti Toivosen lisäksi myös Vainiomäen juoma.

– Tein sahtini perinteisin puutteenkujalaisin menoin, eli siinä on käytetty puilla lämmitettävää pataa, puukuurinaa ja katajanoksia. Ei tuoppimaltaita, ja vehkeiden puhtaus on kaiken A ja O, kuvailee Toivonen.

Normaalisti paikkakuntien karsinnoissa parhaimmaksi valitut sahdit etenisivät Sahdinteon SM-kilpailuihin. Koronaepidemian vuoksi ne on tältä vuodelta kuitenkin peruttu. Valtakunnallisen kisan paikkana piti olla Jämijärvi. SM-kisa järjestetään nyt seuraavan kerran elokuussa 2021.

Janne Airaksinen

Yläkuva: Löylyä Elämään ry järjesti Joutsan ja Leivonmäen sahtimestaruuskilpailut 2020 yhdistyksen saunalla Vallaspellossa. Kuvassa ovat tuomaristosta Maiju Hirvimäki, Tuomo Tenhunen, Heta-Maija Hintikka, Olli Närhi ja Marko Hartonen.

Tagged with →