Koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilan aikana Joutsan seurakunnassa ryhdyttiin monen muun seurakunnan tapaan lähettämään jumalanpalveluksia suorina nettilähetyksinä. Facebookin kautta toteutetut nettilähetykset ovat olleet yllättävänkin suosittuja.

Suorana lähetyksiä on seurannut yleensä muutamia kymmeniä henkilöitä. Facebookin live-videoita voi katsoa myös jälkikäteen ja tätä mahdollisuutta onkin sitten hyödynnetty runsaasti: parhaimmillaan yksittäisellä jumalanpalveluksella on ollut lähemmäs tuhat katsojaa.

Kaiken kaikkiaan Joutsan seurakunta on lähettänyt netin kautta toistakymmentä jumalanpalvelusta. Tällä tietoa viimeinen nettilähetys oli juhannuksena. Jatkossakin nettilähetyksiä kuitenkin saatetaan tehdä, ainakin silloin tällöin.

Nettilähetyksistä ovat vastanneet joutsalaiset Mikko Pylvänäinen (kuvassa oik.) ja Pasi Olkkonen (vas.). Pylvänäisen vastuulla on ollut kuvaus ja Olkkonen on huolehtinut äänityksestä sekä lähetyksen välittämisestä nettiin. Molemmat ovat tehneet lähetyksiä kulukorvauksilla, joten seurakunnalle syntyneet kustannukset ovat olleet varsin maltillisia.

Nykyään nettilähetysten tekeminen ei vaadi kovin ihmeellistä teknistä varustusta. Periaatteessa jumalanpalveluksia voisi välittää nettiin vaikka pelkällä älypuhelimella, mutta kuvan ja äänen laadun vuoksi käytössä on ollut hieman teknisempää kalustoa, kuten videokuvaukseen soveltuva järjestelmäkamera ja erillinen mikrofoni.

– Olen kuvannut parin vuoden ajan JoSePan futsal-pelejä. Jumalanpalvelusten kuvaaminen on aika erilaista, koska jumalanpalveluksissa pitää olla mahdollisimman vähän kameran liikettä, kertoo Mikko Pylvänäinen.

Pylvänäinen oli jo kolmisenkymmentä vuotta sitten mukana tekemässä silloisen Joutokanavan lähetyksiä jumalanpalveluksista, joten kokemusta häneltä löytyy.

Nettilähetyksen tekijät pystyvät seuraamaan Facebookissa lähetyksen katsojamäärää ja näkevät samalla myös mahdolliset kommentit. Erityisesti tekijöitä ovat lämmittäneet hyvinkin kaukaa ulkomailta livelähetyksen aikana Facebookiin lähetetyt kommentit.

Markku Parkkonen

Tagged with →