Koronavirusepidemian aiheuttamat poikkeustoimet alkavat helpottaa Joutsan seutukunnallakin. Vaikuttaa siltä, että ainakin taudin ensimmäisestä aallosta selvittiin säikähdyksellä. Nähtäväksi jää, onko kulkutaudin uusia aaltoja tulossa. Kansalaisten kannattaakin edelleen noudattaa varotoimia. Ainakin käsiä on syytä pestä ahkerasti ja etäisyyttä muihin ihmisiin olisi hyvä pitää.

Yksi koronavirusepidemian aikana ilmennyt asia, on se, että erilaisilla alueilla tarvitaan erilaisia toimia. Esimerkiksi moni maaseutupaikkakuntien ravintoloitsija on varmasti pohtinut, onko ollut järkevää noudattaa samoja poikkeusajan sääntöjä koko maassa.

Suomen koronatoimet ovat pääosin olleet onnistuneita. Jälkiviisaasti tulee kuitenkin mieleen, olisiko voitu toimia hieman hienosyisemmin siten, että maan eri alueille olisi voitu räätälöidä omanlaisiaan toimia. Lienee selvää, että kunnat ovat tällaiseen räätälöintiin liian pieni yksikkö, mutta sairaanhoitopiirit varsin sopiva. Jos sote-maakunnat olisivat olleet toiminnassa, niiden kautta olisi ehkä voitu organisoida vieläkin onnistuneemmin paikallisia toimia. Sote-uudistus on jälleen työn alla. Toivottavasti uudistus saadaan tällä kertaa maaliin.

Pääkirjoitus on paikallislehti Joutsan Seudun kannanotto kulloinkin esillä olevaan asiaan.

Tagged with →