Lauantaina Luhangan Lavion metsissä kisattiin Jake50–rastit Jarmo ”Jake” Puttosen kunniaksi. Viiden tunnin mittaiseksi venytetty lähtömahdollisuus takasi, että ruuhkia ei syntynyt ja turvavälit pysyivät. Kilpailun järjestelyistä vastasi Itä–Päijänteen rastin kolmenkymmenen talkoolaisen joukko. Kilpailujohtaja Asko Weijon mukaan suunnistajat noudattivat mallikkaasti ennakkoon annettuja ohjeistuksia.

Porukka jakaantui tasaisesti ja saimme kilpailun vietyä sopivan väljästi läpi. Kapasiteetti kesti hyvin ja kisat onnistuivat kokonaisuudessaan upeasti. Näin isolla mittakaavalla järjestettyjä ja vielä kansallisia suunnistuskilpailuja ei ole ennen Luhangassa järjestetty. Oli kyllä mukava nähdä, että kaikki meni niin kuin oli suunniteltu, summaa Weijo.

Ratamestari Jarmo Puttonen kävi viime syksynä tutkimassa Lavion metsiä yhdessä suunnistajaystävänsä kanssa. Karttafriikiksi itseään nimittävä Puttonen päätti vierailulla, että täällä hän haluaa järjestää kilpailut.

– Olen syntynyt Luhangassa ja ihaillut tätä maastoa lähes kolmekymmentä vuotta. Päätin että kun viisikymmentä tulee täyteen, järjestän joko isot bileet tai suunnistuskilpailut. No, tässä sitä ollaan kilpailun ratamestarina ja seurataan, kun 460 suunnistajaa tekee suoritustaan juuri näissä maisemissa minun tekemällä radalla. Kyllä tässä on erittäin hyvät fiilikset, naurahtaa Puttonen.

Puttosta hieman arvelutti keväällä, kuinka ihmiset suhtautuvat kilpailujen järjestämiseen rajoitusten puitteissa. Suunnitelmia tehtiin pitkin kevättä ja kaikki oli valmiina, kun lopulta lupa tapahtuman järjestämiseen annettiin. Puttonen itse mietti, uskaltavatko ihmiset lähteä kisaamaan, mutta kahdessa päivässä täyteen menneen ilmoittautumismäärän perusteella usko turvalliseen kisaamiseen näytti olevan vahva.

– Hyvin täällä näyttää kaikki pelaavan, kun kaikki ymmärtävät pitää kiinni annetuista ohjeista. Kyllä tätä kannatti odottaa, tiivistää Puttonen.

Koronarajoitusten vuoksi jälkipelejä ei saanut käydä kisapaikalla, vaan oman suorituksen jälkeen suunnistajia ohjeistettiin pikimmiten poistumaan. Samassa sarjassa kilpailleet Linda Ekonoja ja Kati Korhonen tutkailivat maalissa saamiaan väliaikoja. Jännitettävää kotona riittää iltaan asti, kun kaikki kilpailijat ovat tulleet maaliin ja viralliset tulokset julkaistaan netissä.

– Kyllä radalle lähdettiin aika into piukeena, koska näitä kisoja oli odotettu koko kevät. Maasto oli hieno, mutta haastava, summaa Ekonoja.

Jonna Keihäsniemi

Yläkuva: Kilpalijoita saapui Luhangan Lavioon ympäri Suomea.

Ratamestari Jarmo ”Jake” Puttonen tutkaili juuri maaliin tulleen Kirsi Ilmosen kanssa päivän kisakarttaa.

Heikki Nurminen lähetti kilpailijoita maastoon tasaisella tahdilla turvavälit huomioiden.