Joutsalainen Heikki Utula (kuvassa oik.) tunnetaan pitkän linjan yrittäjänä, jonka DTM Oy Nykykaihdin -yritys myy muun muassa markiiseja ja sälekaihtimia. Kun Utulan tytär Laura Utula otti isomman roolin pääosin pääkaupunkiseudulla toimivassa yrityksessä, ei Heikki Utula jäänyt eläkepäiville, vaan päätti perustaa uusien ideoidensa toteuttajaksi uuden yrityksen.

Viime vuonna Joutsassa vanhan Patarouvan talossa aloittanut UtulaKodit Oy valmistaa ja myy Utulan ideoimia saumattomia markiiseja, rullaverhoja sekä sisustuspintalevyjä. Kekseliäänä miehenä Heikki Utula ei suinkaan kauppaa standarditavaraa. Utulan tuotteiden ideana on, että niihin kaikkiin voidaan tulostaa asiakkaan haluama kuva.

Lisäksi kaikki sisätiloihin tulevat sisutuspintalevyt käsitellään siten, että ne ovat antibakteerisia eli niiden pinnat tuhoavat niille joutuvat bakteerit ja muunkin lian. Näin esimerkiksi asiakkaalle voidaan valmistaa kylpyhuoneeseen vaikkapa mökkimaiseman valokuvasta seinälevyt, jotka samalla puhdistavat itse itsensä ja jossain määrin myös huoneilmaa.

– Normaali kylpyhuoneremontti kestää kuukaudesta kahteen kuukauteen. Näiden levyjen asentaminen onnistuu päivässä tai parissa, kertoo Heikki Utula.

Utulan mukaan alumiinikomposiitista tehty sisustuslevy soveltuu tarvittaessa myös kylpyhuoneen lattian pinnoitteeksi.

– Ja esimerkiksi sairaaloissa tällainen itsepuhdistuva sisustuslevy olisi hyvä ratkaisu, pohtii Utula.

Sisustuslevyjä on jo toimitettu muutamaan kohteeseen koeluontoisesti. Lisäksi niitä on käytetty muun muassa K-Supermarket Joutsan hedelmätiskissä sekä Karoliinan Kahvimyllyn mainoskylteissä.

Utulan sisustuslevy- ja markiisituotteille on saatu niin sanottu hyödyllisyysmallisuoja, joka on patentin kaltainen teollisoikeudellinen suojamuoto.

Sisustuslevytuotteissa mallisuoja koskee Utulan kehittämää pesuhuonetilojen sisustuksen kokonaispakettia. Markiiseissa mallisuojattu on yrityksen kehittämä ratkaisu, jolla pystytään tekemään saumattomia valokuvamarkiiseja.

Yrityksen kolmas päätuote on niin sanottu screen-kaihdin, jota voi käyttää tavallisten kaihtimien tai vaikkapa terassilasituksen sijaan.

– Esimerkiksi terassilasituksen korvaajana tai täydentäjänä screen-kaihtimessa on se hyvä puoli, että se estää pahimmat tuulenpuuskat, mutta päästää kuitenkin ilman virtaamaan, jolloin terassi ei lämpene liiaksi, kertoo Utula.

Heikki Utula ja Mikko Saari ovat rakentaneet osan työkaluistaan itse. Kuvassa Utula esittelee ultraäänileikkuria, jolla voidaan leikata kangasta ilman kankaaseen jäävää repaleista reunaa.

Utulan kanssa yrityksessä työskentelee tuotantopäällikkö Mikko Saari. Utula Kodeilla on myös hyvä paikallinen yhteistyöverkosto. Tuotteisiin tulevien kuvien tulostuksesta vastaa luhankalainen Grafiteam Oy ja valokuvien käsittelyn hoitaa aiemmin joutsalaisen Dataseedin palveluksessa ollut graafikko Teemu Miettinen. Utulan verstaalla tarvittavia työkalujen ja työpöytien osia puolestaan on teetetty joutsalaisella A. Reponen Oy:llä.

Markku Parkkonen

YLÄKUVA: Yrittäjä Heikki Utula (oik.) ja tuotantopäällikkö Mikko Saari ovat rakentaneet pesuhuonetilojen sisustuslevyistä koekappaleen toimitilojensa sosiaalitiloihin. Seinälevyihin tulostettu kuva on otettu Suonteen Möykkysaaresta. Utulan ja Saaren mielestä alumiinikomposiittisten sisustuslevyjen käyttö voisi olla hyvä vaihtoehto perinteiselle kylpyhuoneremontille.

Tagged with →