Tämä vuosi jää suomalaisten ylioppilaskokeiden historiaan poikkeuskeväänä, vaikkei sentään ehkä kaikkien aikojen dramaattisimmasta vuodesta loppujen lopuksi ollutkaan kyse. Koronavirusepidemian vuoksi ylioppilaskokeet vietiin läpi tiivistetyssä aikataulussa. Suomalaisen lukiojärjestelmän joustavuus tuli samalla testatuksi. Järjestelmä osoittautui sekä valtakunnallisesti että paikallisesti hyvin mukautuvaiseksi. Ilmeisesti isompia ongelmia ylioppilaskirjoituksissa ei ilmennyt missään päin Suomea.

Joutsan lukiossa tämän kevään kirjoitukset menivät jopa poikkeuksellisen hyvin. Esimerkiksi äidinkielessä 20 prosenttia Joutsan abeista kirjoitti laudaturin. Normaaliin valtakunnalliseen tasoon verrattuna tulos on huima, sillä yleensä Suomessa ylioppilaskokelaista vain viisi prosenttia saa äidinkielestä laudaturin.

Tulokset kertovat hyvinkin tuttua viestiä siitä, että Joutsan lukiossa annetaan tasokasta opetusta. Kun ammattitaitoiseen opettajakuntaan yhdistyy pienehkön lukion hyvä luokkahenki, ei huipputuloksia oikeastaan tarvitse edes ihmetellä.

Pääkirjoitus on paikallislehti Joutsan Seudun kannanotto kulloinkin esillä olevaan asiaan.