Tänä vuonna Joutsan lukiossa ei Gaudeamus igiturin siivittämänä painettu valkolakkeja päähän auditoriossa, vaan juhlat korvasi videomuotoinen tervehdys. Lauantaiaamuna kello kymmenen Joutsan kunnan Youtube–kanavalla julkaistussa videossa kuultiin rehtori Arto Juntusen puhe.

– Elämä on valintoja. Vanhan sanonnan mukaan koskaan ennen, ja ikinä sen jälkeen sinulla ei ole niin paljon valinnan mahdollisuuksia kuin nyt, uutena ylioppilaana, sanoo Juntunen.

Juntunen kiitteli Joutsan kunnallispäättäjiä aikoinaan tehdystä päätöksestä säilyttää oman kotikunnan pieni lukio. Joutsa on pystynyt tarjoamaan lukiokoulutusta myös lähikuntien nuorille. Juntusen mukaan joutsalaisten ei ole tarvinnut tehtyä ratkaisua katua.  

– Virkeä ja toimelias lukio jatkaa hyvien kirjoitustulosten perinteitä tänäkin vuonna. Koulumme hyvä tulos ei tullut yllätyksenä, sitä osattiin odottaa. Mutta rehtorina en uskaltanut aivan niin hyvää tulosta toivoa, kuin se sitten lopulta oli, summaa Juntunen.

Puheen lopuksi Juntunen julisti uudet ylioppilaat ja antoi luvan laittaa ylioppilaslakit päähän merkiksi tehdystä työstä. Perinteistä sankarihaudoilla käyntiä ei kuitenkaan jätetty ohjelmasta pois, vaan ruusun viemisen haudoille hoiti poikkeuksellisesti rehtori.

Postille käyneen inhimillisen virheen vuoksi ylioppilastodistuksien toimittamisessa lukioille ympäri Suomea tuli viivytyksiä ja myös Joutsaan ne saapuivat mutkien kautta. Osa opiskelijoista ehti hakea todistuksensa lukiolta, ennen kuin Posti nouti ne henkilökohtaisesti toimitettavaksi.

Posti haki koululta loput ylioppilastodistukset hyvityksenä viivytyksestä ja lupasi toimittaa ne ylioppilaiden kotioville perjantaina tai viimeistään lauantaina, summaa Juntunen.

Lakkiaisten juhliminen myöhemmin elokuussa on vielä täysin auki. Ehdotettu ajankohta, elokuun viimeinen viikonloppu, ei ylioppilaille tehdyn kyselyn perusteella ole suuressa suosiossa.

– Se on suurimmalle osalle muuttoviikonloppu opiskelujen perässä ja osa miehistä on jo armeijassa. Mutta jos joku ehdottomasti haluaa koululla juhlat, olemme kyllä valmiita järjestämään vähintään kakkukahvit, tiivistää Juntunen.

Jonna Keihäsniemi

Yläkuva: Kuvakaappaus Joutsan kunnan Youtube-kanavalla lauantaiaamuna julkaistusta lakkiaisvideosta, jossa rehtori Arto Juntunen piti juhlapuheensa.

Tagged with →