
Useat tapahtumajärjestäjät ovat joutuneet perumaan tälle kesälle suunniteltuja tapahtumiaan koronavirustilanteen vuoksi. Monet järjestäjät ovat samalla ilmoittaneet suoraan, että asiaan palataan seuraavan kerran vasta ensi vuonna.
Näin ehdittiin toimia myös Luhangan Lärvien kohdalla, mutta pian tuon toukokuun alussa kerrotun maalaisfestivaalien perumispäätöksen jälkeen järjestäjien keskuudessa tultiin siihen tulokseen, että jotain tässä on tehtävä. Kun kesäkuun 6. päivälle kaavaillut festarit eivät nyt onnistu, järjestäjät aikovat toteuttaa samana iltana livelähetyksen, jossa bändien määrä on typistetty alkuperäisestä kuudesta kahteen ja jota Lärvien ystävät voivat katsella netin välityksellä.
Lähetyksessä esiintyvät bändit Reklamaatio ja Rokote, ja luvassa on myös väliaikaohjelmaa, jossa tuodaan Lärvien järjestäjiin lukeutuvan Ahti Weijon mukaan näin korona-aikana esille paikallisia toimijoita ja paikallista asiaa.
– Kun tämmöisiä yleisötilaisuuksia, kesän avajaisia ja muuta ei nyt ole, niin tehdään siitä tämmöinen striimattu paikallinen tapahtuma, missä paikalliset toimijat pystyvät kertomaan, mitä heillä on tarjolla ja mitä kesällä voi tehdä, kertoo Weijo.
Väliaikaohjelmasta on Weijon mukaan suunniteltu toiminnallista, eli tarkoitus ei ole tarjota pelkkää pönötystä ja mainospuhetta toisensa jälkeen. Pyrkimys on, että yleisö viihtyisi lähetyksen parissa väliajallakin.
Liven lähetyskanavaa ei ole vielä päätetty, mutta vaihtoehtoina ovat Youtube tai Facebook. Lähetys toteutetaan Weijon mukaan osaavien miksaajien ja kuvaajien voimin, eli tarkoitus on tehdä oikeasti teknisesti hyvänlaatuinen lähetys.

Kun suomalaisten elämää alettiin maaliskuun puolivälissä suitsia koronatilanteen takia laajoin rajoituksin, Luhangan Lärvien järjestelyt olivat jo melko pitkällä. Ahti Weijon mukaan kaikki tarvittava kuten esimerkiksi esiintyjät ja äänentoisto oli varattu, mutta toisaalta mitään sellaisia hankintoja, joihin olisi sitoutunut etukäteen paljon rahaa, ei ollut vielä tehty. Tilanteen käytyä epävarmaksi isoja hankintoja viivästettiin tarkoituksella, kunnes lopulta tapahtuma jouduttiin tiukentuneiden kokoontumisrajoitusten vuoksi perumaan.
Perumispäätös oli Weijolle pettymys, mutta hän sanoo koronan tulleen siinä mielessä ajoissa, että Lärvien perumisesta ei ehtinyt tulla merkittäviä taloudellisia tappioita.
– Se oli enemmän varausten peruuttelua sitten, kun selvisi, että tilaisuutta ei järjestetä, sanoo Weijo.
Toukokuun loppupuolella saatu tieto siitä, että kesäkuussa on mahdollista järjestää jo 50–500 hengen yleisötilaisuuksia erityisjärjestelyin, ei Lärvien järjestäjien kelkkaa enää kääntänyt. Tiedon tullessa järjestäjille oli selvää, että nettilivessä pitäydytään, eikä lähdetä sittenkin järjestämään oikeita festareita erityisjärjestelyin.
– Siinä on ne erityisjärjestelyt, mitä kaikkea se olisi käytännössä vaatinut, niin se olisi ehkä ollut aika työläs näin pienellä organisaatiolla järjestää, sanoo viime vuonna parinkymmenen hengen porukan kanssa tapahtumaa toteuttanut Weijo.
Toinen asiaan vaikuttanut tekijä oli hänen mukaansa epävarmuus siitä, miten esimerkiksi ravintolapalvelujen järjestäminen olisi kesäkuussa mahdollista.
Perinteisten festareiden toteuttaminen on Luhangan Lärvien järjestäjille tuttua, mutta sen sijaan livestreamin toteuttaminen on Ahti Weijon mukaan uusi, mukava haaste.
– Ainakin intoa on ja semmoista uutuudenviehätystä siinä, että miten tämmöinen oikeasti voitaisiin tehdä ja miten se toteutus onnistuu, sanoo Weijo.
Tarja Kuikka
Kuvat: JS Arkisto