Poikkeustilan jatkumisesta huolimatta Joutsassa päästään tänä kesänä nauttimaan taiteesta, kun Taidelaitos Haihatus järjestää 21. kesänäyttelynsä. Lauantaina 27. kesäkuuta avattavassa Avantgardevekkula-nimisessä näyttelyssä on esillä 27 taiteilijan tai taiteilijaryhmän teoksia, joista huokuu riemukas ote taiteen tekemiseen. Näyttelyyn osallistuvia taiteilijoita yhdistää myös se, että suuri osa heistä toimii useamman taiteenlajin kuten teatterin ja musiikin saralla.

Muun muassa naivistisia installaatioita, kineettisiä veistoksia ja unenomaisia äänimaisemia tarjoavaan kesänäyttelyyn osallistuvat seuraavat taiteilijat ja taiteilijaryhmät: Sakari Kannosto, Pauliina Turakka Purhonen, Petri Eskelinen, Maippi Ketola, Ville Vuorenmaa, Pauli Ahopelto, Jaakko Mattila, Antti-Ville Reinikainen, Sorbus-kollektiivi, Heidi Kesti, Mari Metsämäki, Tero Jartti, Panu Ollikainen, Esa Mattila, Kaisa Vigman, Kalle Turakka Purhonen, Absurdistit-kollektiivi, Kokeellisen elektroniikan seura, Benjamin Phillips Nozdrachev, Ninni Luhtasaari, Antti Immonen, Jyrki Nissinen, Elliina Peltoniemi, Mikko Haiko, Risto Puurunen, Kinobox Obscura sekä Tuomo Vuoteenoma.

Näyttelyä kuratoi viimeksi mainittu Tuomo Vuoteenoma (kuvassa alla), oululaislähtöinen Helsingissä asuva kulttuurialan monitoimihenkilö, joka toimii aktiivisesti kuvataiteen saralla tuottaen avoimen lähdekoodin taitetapahtumia, kokeellisia näyttelyjä ja performatiivisia veistoksia. Taustaltaan Vuoteenoma on muotoilija, mutta varsinaisen ammattinsa lisäksi hän on toiminut tapahtumajärjestäjänä, muusikkona ja talonmiehenä.

Avantgardevekkula-näyttelyn kuraattorina toimii Tuomo Vuoteenoma, jonka teos Bisnonna nähdään näyttelyssä.

Jatkuva taiteellisilla ajatuksilla ja teknisillä toteutuksilla leikittely on johtanut yllättävien osasten sulautumiseksi omintakeiseksi toimintakulttuuriksi, jonka hedelmänä syntyi vuonna 2018 Avantgardevekkula. Sen neljäs versio nähdään tänä kesänä Haihatuksessa.

– Taiteessa on potentiaalia saada suhteettomilta vaikuttavia asioita mahtumaan samaan kuvaan. Taide, käsillä tekeminen ja turvallinen hapuilu auttavat hahmottamaan erilaisia näkökulmia todellisuuteen ja toisinaan kaatamaan patsaita, koska sitä taide on: rakentamista ja rikkomista, sanoo Vuoteenoma.

Hänen mielestään taiteen ja mielikuvituksen merkitys ihmisten hyvinvoinnissa ja selviytymisessä korostuu poikkeustilanteessa entisestään.

– Kaikenlainen taiteellinen harrastuneisuus antaa mahdollisuuden venyttää, häivyttää tai purkaa toisinaan päälle kaatuvia seiniä, sanoo Vuoteenoma.

Haihatuksen tulevan kesänäyttelyn ajankohta poikkeaa hieman totutusta, sillä yleensä näyttely on avattu jo aiemmin kesäkuussa. Aloitusajankohtaa on myöhästetty koronavirusepidemian aiheuttaman poikkeustilan vuoksi ja näin ollen näyttelyn aukioloa myös jatketaan hieman tavanomaista pidemmälle loppukesään. Näyttelyn varsinaiseen sisältöön koronatilanne vaikutti kuitenkin kuraattori Vuoteenoman mukaan lopulta vain vähän.

Avantgardevekkula-näyttely on Haihatuksessa avoinna 27.6.–16.8. Näyttelyn yhteydessä taidelaitoksessa järjestetään kesän mittaan koronarajoitusten sallimissa puitteissa poikkitaiteellista oheistoimintaa eri yhdistysten ja kansalaisjärjestöjen kanssa. Luvassa on elävää musiikkia, runonlausuntaa ja toimintapäiviä.

Tarja Kuikka

Yläkuvassa Avantgardevekkula-näyttelyssä nähtävä Sakari Kannoston teos. Kuva: Titus Verhe.