Joutsan seurakunnassa on päätetty, että näillä näkymin ainakin kesäkuussa seurakunnan jumalanpalveluksiin otetaan väkeä myös paikan päälle kirkkoon. Kirkossa noudatetaan koronavirusepidemian vuoksi turvaetäisyyksiä. Osallistujien määrä rajataan uusimpien ohjeiden mukaan 500 henkeen, mikä ei muodostune ongelmaksi. Aiemmissa ohjeissa raja oli 50 henkeä.

Paikalla olevat pappi ja suntio huolehtivat turvamääräysten noudattamisesta. Kolehti kerätään siten, että sen voi tiputtaa pois lähtiessään kolehtihaaviin kirkon ovella.

Kesäkuun jumalanpalveluksia lähetetään suorina nettilähetyksinä Facebookin kautta.

Kesäkuussa seurakunnassa järjestetään seuraavat jumalanpalvelukset: sunnuntaina 7.6. messu Leivonmäellä (myös nettilähetys), sunnuntaina 14.6. messu Luhangan kesäkirkossa (myös nettilähetys), juhannuspäivänä lauantaina 20.6. sanajumalanpalvelukset Joutsassa, Leivonmäellä ja Luhangassa (Luhangasta myös nettilähetys), sunnuntaina 21.6. messu Joutsassa ja sunnuntaina 28.6. sanajumalanpalvelus Joutsassa.

Kesäkuussa sunnuntain jumalanpalvelusten jälkeen on mahdollista keskustella kirkossa papin tai muun seurakunnan työntekijän kanssa.

Hautauksissa ja muissa kirkollisissa toimituksissa noudatetaan edelleen osin poikkeustilamääräyksiä. Hautaan siunaaminen tapahtuu ensisijaisesti suoraan hautaan. Painavista syistä siunaus voidaan toimittaa kirkossa, jossa turvavälit huomioidaan. Pääsääntöisesti seurakunnan työntekijät eivät osallistu muistotilaisuuteen. Muistotilaisuus voidaan pitää myös, kun poikkeusolot ovat ohi.

Diakoniatyöntekijän tavoittaa puhelimitse. EU-ruokakassien ja muiden avustusten jakamisesta voi sopia puhelimitse. Seurakunta pyrkii mahdollisuuksien mukaan tavoittamaan puhelimella yli 70-vuotiaita karanteenissa olevia.

Koska seurakunnan alueella asuu paljon yli 70-vuotiaita, ei pääsääntöisesti muuta aikuisväestölle suunnattua toimintaa vielä kesäkuussa järjestetä. Heinäkuun osalta tilanne arvioidaan uudelleen kesäkuun lopussa. Kesäkuun alussa lapsille on päivätoimintaa. Mahdollisuus yksityiseen ehtoollisen viettoon on aina olemassa.

Seurakunnan työntekijät ovat käytettävissä sielunhoitoon ja keskusteluun muissakin kuin hengellisissä asioissa.

Markku Parkkonen

Tagged with →