Pääkirjastona toimiva rakennus ei vastaa nykyisiä yleisten kirjastojen laatusuosituksia. Remonttikustannukset ovat varmasti suurempi investointi kuin muutostyöt, joita kirjaston siirtäminen kylätalolle vaatii.

Nykyinen tila on erittäin epäkäytännöllinen niin työntekijöiden työturvallisuuden kuin asiakkaidenkin kannalta. Jopa vaarallinen, ottaen huomioon lastenkirjaosastolle vievät jyrkät portaat ja portaisiin putoamismahdollisuus ylhäällä oltaessa. Varauloskäyntiä ei ole, eikä henkilökunnan sosiaalitiloista ole tietoakaan. Tilaa on liian vähän, että rakennuksesta saisi lainmukaisen ja toimivan kirjaston.

Rakennuksen katto ehti ennen korjausta vuotamaan ties kuinka kauan vettä rakenteisiin, sisäilma on kehno ja pakkasilla sisälämpötila varsinkin lähempänä lattiaa liian alhainen. Seinämateriaalit ja mitä niiden takaa löytyykään, pitäisi vaihtaa, lattiasta puhumattakaan.

Tottahan talosta voi museokirjaston tehdä, joka olisi kesäaikaan avoinna, järjestää siellä näyttelyitä ja pihapiirissä myyjäisiä. Kuitenkin ympärivuotiseen, turvalliseen kirjastotoimintaan on kylätalo paras ratkaisu.

Matkailukohteiden ja kesätapahtumien lisääminen on sinänsä ihan hyvä ajatus. Kuntaan täytyy kuitenkin saada myös työpaikkoja ja se edellyttää, että kunnalla on tarjota edullisia tontteja esimerkiksi pienteollisuudelle. Vilkkaasti liikennöidyn tien 610 varrella Tammijärvellä olisi hyvä paikka muun muassa pienelle liikekeskukselle.

Sarita Leppänen
Tammijärvi

Puheenvuoro-palstan kirjoitukset ovat Joutsan Seudun lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Tagged with →