Kuten kaikkialla maailmassa, myös Joutsassa ja Luhangassa on jouduttu peruuttamaan suurin osa kesän tapahtumista. Viimeisimpänä peruutuksista ilmoittivat Luhangan Lärvit -festivaali, Jousan Markkinat sekä Leivonmäen Suosählyturnaus. Tällä hetkellä näyttää, että jotain kulttuuriohjelmaa saattaa olla kesälle tulossa, mutta kaiken kaikkiaan tiedossa on hyvin hiljainen kesä.

Peruttu on myös Joutsan tulevan kesän todennäköisesti suurin tapahtuma eli Keski-Suomen maanpuolustusjuhla, johon odotettiin useita tuhansia vierailijoita. Positiivista tilanteessa on se, että kesällä 2021 maanpuolustusjuhla järjestetään Joutsassa, kuten todennäköisesti muutkin tänä vuonna väliin jäävät tapahtumat.

Monelle suurin harmi kesätapahtumien peruutuksissa on Joutsan Joutopäivien lähes 50-vuotisen perinteen katkeaminen. Tämän vuoden Joutopäivät olisivat olleet 49:nnet Joutopäivät eli ensi vuonna tai vuonna 2022 voidaan sitten tulkinnasta riippuen viettää juhlajoutopäiviä.

Joutopäivät ovat historian aikana uhanneet jäädä järjestämättä oikeastaan vain yhden kerran, kun vastaavaa järjestäjää ei tahtonut millään löytyä. Lopulta tuolloinkin saatiin vähintään kohtalaiset kesäjuhlat pidettyä. Tänä kesänä ei taida auttaa mikään, ellei sitten paikallinen kulttuuriväki innostu viettämään virtuaalisia Joutopäiviä.

Pääkirjoitus on paikallislehti Joutsan Seudun kannanotto kulloinkin esillä olevaan asiaan.

Tagged with →