Joutsalaisella Lehtosen Marja- ja hedelmätilalla ollaan parhaillaan odottavalla kannalla. Pääasiassa mansikkaa ja omenaa tuottavalla tilalla odotetaan tilan isäntä Mika Lehtosen mukaan sitä, päästääkö Ukrainan hallitus sittenkin maansa kansalaisia kausityöhön ulkomaille.

Suomi on valmistautunut ottamaan maahan poikkeustilan aikana noin 1.500 ulkomaista alkutuotannon kausityöntekijää, mutta Ukraina, josta suurimman osan ulkomaisista kausityöntekijöistä odotetaan olevan, on vaihdellut kantaansa asiaan. Ukrainasta ehti tulla Suomeen vajaat parisataa työntekijää, kun Ukrainan hallitus yllättäen ilmoitti, ettei se päästä enää kansalaisiaan kausitöihin ulkomaille. Sittemmin maa kuitenkin käänsi kelkkansa ilmoittaen, että se pyrkii parhaansa mukaan järjestämään kausityöläisilleen mahdollisuuden ulkomailla työskentelyyn.

Lehtosen Marja- ja hedelmätilalla on työskennellyt ukrainalaisia kausityöntekijöitä Mika Lehtosen mukaan kesäisin jo noin kymmenen vuoden ajan. Vuositasolla tila työllistää oma väki mukaan lukien parikymmentä henkeä, joista ukrainalaisten osuus on viitisentoista.

Heidän tulostaan oli jo sovittu tämänkin kesän osalta, kunnes koronavirustilanne rajoituksineen sotki suunnitelmat. Mika Lehtonen sanoo tilanteen Ukrainassa olevan nyt ihan jumissa.

– Odotetaan ja katsotaan, mitä nyt sitten tapahtuu. Että tuleeko se pysymään siellä jumissa. Sitten täytyy tehdä tässä muita suunnitelmia, sanoo tilaa puolisonsa kanssa pyörittävä Lehtonen.

Ukrainalaiset kausityöntekijät ovat saapuneet Lehtosen Marja- ja hedelmätilalle tilalle yleensä noin viikkoa ennen juhannusta ja työllistyneet mansikanpoimintaan ja alkuvaiheissa tarvittaessa myös kitkentätyöhön. Siltä varalta, etteivät nämä pääsekään tänä kesänä saapumaan, tilalla on jouduttu pohtimaan muita vaihtoehtoja työvoiman järjestämiseksi.

Yhtenä mahdollisuutena Mika Lehtonen mainitsee Suomessa asuvat thaimaalaiset marjanpoimijat, joihin hänellä on kontakteja.

– Jos käy semmoista tilannetta, että ei todellakaan Ukrainasta ketään tule, niin sitten koitetaan tätä verkostoa katsoa aika paljon, hän sanoo.

Lehtonen on myös saanut yhteydenottoja muutamilta kesäjoutsalaisilta, jotka ovat tarjoutuneet auttamaan hankalaan tilanteeseen joutunutta marjatilayrittäjää. Hän uskookin, että kotimaasta työvoimaa saadaan tarvittaessa kokoon, mutta arvelee kumminkin, että kotimaisten työntekijöiden pestit saattaisivat olla lyhyempiä kuin koko mansikkasesongin ajan työskentelevien ulkomaalaisten.

– Osa voi olla ehkä vaikka viikon ja joku vähän pidempään. Että siinä on vähän koko ajan sitten tätä katsomista. Tuskin löytyy sellaista porukkaa kuitenkaan Suomesta, vaikka haettaisiin, että se porukka mikä tänään tulee, on sitten vielä tuossa neljän viikon päästä, arvelee Lehtonen.

Mansikkaa viljellään Lehtosen tilalla tällä hetkellä vajaan kuuden hehtaarin alalla. Siinä tapauksessa, että työntekijöitä ei tänä kesänä saataisi toivotusti, Mika Lehtonen arvelee, että joitain alueita jouduttaisiin ehkä jättämään pois, sillä kaikkia ei pystyttäisi pienellä porukalla hoitamaan.

Lehtonen kuitenkin uskoo työvoiman löytymiseen ja sanoo Ukrainan tilanteenkin voivan vielä muuttua. Hän tietää, ettei Ukrainan aiempi päätös olla päästämättä kausityöläisiä ulkomaille ole miellyttänyt sikäläisiä ulkomaille mieliviä työntekijöitä.

– Siellä on porukka erittäin suuttunutta tähän päätökseen, etteivät pääse lähtemään, sanoo Lehtonen.

Maatalousyritysten hankaluus saada kausityövoimaa ei näy seutukunnalla isommassa määrin

Vaikka joutsalaisella Lehtosen Marja- ja hedelmätilalla pohditaan parhaillaan sitä, pääsevätkö ukrainalaiset kausityöntekijät tulemaan kesällä tilalle sovitusti vai joudutaanko heidän sijalleen etsimään muuta työvoimaa, ei Joutsan ja Luhangan maatalousyrityksillä kuitenkaan isommassa määrin ole poikkeustilasta johtuvia hankaluuksia työvoiman saannissa.

Joutsan alueella Leivonmäki pois lukien ja Luhangassa toimivan MTK:n paikallisyhdistyksen MTK-Jou-Lu ry:n puheenjohtaja Jani Rantasen mukaan heidän yhdistyksensä jäseninä ei ole sellaisia maatalousyrityksiä, jotka käyttäisivät kausityövoimaa.

– Tässä alueella on aika vähän marjatiloja, joiden tilannetta tämä tietysti enempi koskee, sanoo Rantanen.

Samoilla linjoilla on MTK-Leivonmäen puheenjohtaja Matti Kosonen, jonka mukaan poikkeustilalla ei ole ollut suurempaa vaikutusta myöskään heidän yhdistyksensä toimialueella olevien maatalousyritysten työvoiman saantiin.

– Täällä ei juurikaan semmoista maataloutta ole, mihin kausityövoimaa palkattaisiin, sanoo Kosonen.

Esimerkiksi MTK-Jou-Lun jäsenkuntaan kuuluu Rantasen mukaan noin 130 tilaa, joista enintään kymmenen tilaa käyttää varsinaisessa maataloustoiminnassaan ulkopuolista palkattua työvoimaa ja näissä tapauksissa kyse on pääasiassa kotimaisesta työvoimasta. Urakointituotantoa tosin käyttää useampi tila, mutta sitä tarjoavilla yrittäjillä on työntekijät omilla palkkalistoilla.

Rantanen kertoo, että poikkeustilan vaikutusta työvoiman saantiin pohdittiin aiemmin MTK-Jou-Lun hallituksessa Joutsan kunnanjohtajan otettua yhteyttä ja tarjottua apua rekrytointeihin. Keskusteluissa kuitenkin todettiin, ettei asiaa nähdä yhdistyksen alueella ongelmana.

Tarja Kuikka

Tagged with →