Luhangan valtuusto hyväksyi vapunaattona 1,1 miljoonan euron lainan, jonka kunta joutuu ottamaan valokuituyhtiö Keski-Suomen Verkkoholding Oy:n lainan takausvastuiden hoitamiseen. Valtuuston esityslistalla ei ollut muita asioita ja kokous kesti vain varttitunnin.

Luhangan kunta on taannut vuonna 2015 Keski-Suomen Verkkoholding Oy:n Kuntarahoitukselta ottaman 1.110.970 euron suuruisen lainan Luhangan kunnan alueelle rakennettuun laajakaistaverkkoon osana valtakunnallista Laajakaista kaikille -hanketta.

Verkkoholding Oy on hakeutumassa talousvaikeuksiensa vuoksi yrityssaneeraukseen. Saneeraustilanteessa Kuntarahoitus tulee irtisanomaan lainan kunnan maksettavaksi. Tällöin lainat täytyy maksaa kerralla takaisin, eivätkä kunnan nykyiset kassavarat riitä tähän.

Myös uusi laina otetaan Kuntarahoitukselta. Uuden lainan maksuaika on 15 vuotta ja korko viitekorko lisättynä 0,480 prosenttiyksikön marginaalilla. Tasalyhennyksinä lainan pääoman vuosittaiset lyhennykset ovat vajaat 75.000 euroa. Korkomenot alkuvaiheessa olisivat noin 5.300 euroa vuodessa.

Valtuusto hyväksyi lainan lyhyen keskustelun päätteeksi yksimielisesti.

Valtuutettu Aki Virtaniemi (kok.) katsoi, että Luhanka on ajautunut tilanteeseen ainakin osin luhankalaisista riippumattomista syistä.

Kunnanjohtaja Tuomo Kärnä ja valtuuston puheenjohtaja Pertti Seimola (kok.) paheksuivat valtion toimintaa prosessissa, kun alun perin valokuidun rakentamiseen lupailtiin tukia, mutta niitä ei loppujen lopuksi saatukaan.

Valtuutetut Hilkka Weijo (kok.) ja Marjo Merivirta (kesk.) muistuttivat, että rakennetusta valokuidusta on kuitenkin suuri hyöty Luhangalle muun muassa koulun työskentelyssä ja kansalaisten etätyössä.

Markku Parkkonen