Joutsan Seutu selvitti viime viikon numerossaan, miten hyvin Joutsan ja Luhangan kuntien hoivayksiköissä on pystytty noudattamaan sosiaali- ja terveysministeriön ohjetta kasvosuojainten käytöstä. Sosiaali- ja terveysministeriön ohjeessa todetaan muun muassa, että ”terveiden ja oireettomien asiakkaiden kanssa lähikontaktissa työskenneltäessä käytetään joko kirurgista nenä-suusuojainta tai jos niitä ei ole käytettävissä, voidaan käyttää pestävää tai kertakäyttöistä kankaista suojainta.”

Kuntien näistä asioista vastaavat viranhaltijat totesivat avoimesti, että ohjeen noudattamisessa on haasteita. Tilanne oli ainakin viime viikolla vielä se, että suojaimia ei kerta kaikkiaan ollut riittävästi saatavilla. Uutisen julkaisun jälkeen toimitukseen kuului samanlaista viestiä hoitoalan ammattilaisilta: oikeista suojaimista on huutava pula.

Tämä ei tietenkään missään nimessä ole pelkästään Joutsan ja Luhangan ongelma. Suojaimista on huutava pula koko maailmassa. Hoitotyön tekijöiden kannalta tilanne on kurja.

Jos ei epidemiasta ja poikkeustilasta muuta hyvää seuraa, niin ainakin se on ollut kaikille opettavainen kokemus: ehkäpä seuraavassa epidemiassa valtioilla ja kunnilla on tarpeeksi suojaimia.

Pääkirjoitus on paikallislehti Joutsan Seudun kannanotto kulloinkin esillä olevaan asiaan.

Tagged with →