Pelastuslaitos on monien muiden organisaatioiden takia sopeuttanut toimintaansa koronavirukseen. Harjoitustoimintaa ei ole ollenkaan, ja tarjolla on siltä osin pelkästään nettikoulutuksia.

Joutsan palokunnan päällikkö Lauri Laine Keski-Suomen pelastuslaitokselta kertoo, että hälytystehtävät hoidetaan kuitenkin normaalisti. Tarvittaessa hälytystilanteissa pisaratartuntoja ehkäistään suojautumalla ohjeistuksen mukaisesti. Pelastuslaitoksella on tähän hyvä varustus.

Luhangassa törmättiin äskettäin koronakieltoon tältä osin, kun koronavirusrajoitukset tulivat voimaan juuri niillä hetkillä, jolloin palokunta olisi päässyt harjoittelemaan savusukellusta poltettavissa rakennuksissa.

Lomakeitaan tontilla olisi ollut tarjolla tähän tarkoitukseen kevytrakenteista, puurunkoista rakennusta, joista oli jo poistettu haitalliset aineet. Rakennuksista on poistettu ikkunat ja peltikatot.

Nykyään rakennusten polttoon vaaditaan lupa ympäristönsuojeluviranomaiselta, ja sellaisen myönsi Luhangan kunnan rakennuslautakunta äskettäin. Palokunta ei kuitenkaan tätä mahdollisuutta pysty tällä hetkellä hyödyntämään, eikä koronarajoitus ole ainoa syy.

– Koronavirukseen varautuminen estää harjoitustoiminnan, ja sen lisäksi nyt on liian kuivaa maastossa, joten siksikin se olisi siirtynyt. Savusukellusharjoitus oikeissa olosuhteissa palavissa rakennuksissa siirtyy näin ollen syksyyn tai jopa pidemmälle, kertoo päällikkö Laine.

Pelastuslaitos pääsee harvakseltaan harjoittelemaan purkukuntoisissa rakennuksissa, jotka poltetaan harjoituksen aikana. Poltossa huomioidaan tuulen suunta savuhaittojen välttämiseksi naapurikiinteistöillä ja myös haitalliset aineet rakennuksista on poistettu ennakolta.

Janne Airaksinen

Yläkuva: Tämä Luhangan Lomakeitaan vanha mökki on toinen niistä, jotka jossain vaiheessa poltetaan palokunnan harjoitustoiminnassa.