Maakunnallisen kalatalouden neuvonta- ja edunvalvontajärjestö Keski-Suomen Kalatalouskeskus ry:n mukaan poikkeustilan vuoksi moni kalastuslupia myyvä kahvila ja liike on joutunut sulkemaan ovensa. Usein luvat ovat myynnissä jollain paikallisella yksityishenkilöillä, joka vielä usein kuuluu riskiryhmään ikänsä puolesta. Keski-Suomen ja Hämeen Kalatalouskeskusten yhteistyöllä on rakennettu palvelu, jolla muun muassa verkko- ja katiskamerkit voidaan myydä netin kautta osoitteessa www.ostaluvat.fi. Merkit tulevat asiakkaalle turvallisesti postissa. Useat osakaskunnat ovat ottaneet jo palvelun käyttöön.

Kalastajat, jotka usein ovat kesäasukkaita, eivät välttämättä ole vielä saaneet tietoa ja kun totuttu lupamyyjä onkin koronan vuoksi laittanut ovensa kiinni, aiheutuu hämmennystä ja turhautumista. Kalatalouskeskus tiedottaa asiasta mutta kaikkia kalastajia ei tavoiteta, kertoo toiminnanjohtaja Timo Meronen Kalatalouskeskuksesta.

Merosen mukaan kalastuksenvalvonta toimii poikkeustilasta huolimatta normaalisti ja luvattomat pyydykset käsitellään normaalien ohjeistuksien perusteella. Luvattomat pyydykset takavarikoidaan ja luvattomista kalastajista tehdään poliisille tutkintapyyntö. Metsähallitukselta saadun tiedon mukaan kalastonhoitomaksuja on lunastettu viime vuoden samaan ajankohtaan nähden enemmän, mikä tarkoittanee kalastajien olevan aiempaa aktiivisemmin liikkeellä. Kalastonhoitomaksulla saa kalastaa yhdellä vavalla ja vieheellä, useampi vapa ja muut pyydykset tarvitsevat kalastonhoitomaksun lisäksi luvan osakaskunnalta tai kalatalousalueelta.

– Näitä lupia myyviä käteismyyntipaikkoja on nyt poikkeustilasta johtuen vähän avoinna, joten kalatalouskeskusten verkkokauppa vastaa akuuttiin tarpeeseen. Keski-Suomen Kalatalouskeskus on ohjeistanut jäsenosakaskuntiaan siirtämään luvanmyyntiä verkkoon luvan ostamisen helpottamiseksi, kertoo Meronen.

Janne Airaksinen

Tagged with →