Joutsan kunnanvaltuusto joutui näkökulmasta riippuen joko hankalaan tai mukavaan tilanteeseen poikkeusolojen rajoitustoimien vuoksi. Valtuuston kokous pidettiin maanantaina poikkeuksellisesti siten, että yleisön pääsy kokouspaikalle oli rajoitettua: paikalle olisi sallittu maksimissaan kymmenen yleisön jäsentä.

Normaalisti kunnanvaltuustojen kokouksissa ei juuri tavallisia kuntalaisia näy. Yleensä paikalla ovat valtuutettujen lisäksi johtavat viranhaltijat sekä paikallislehti Joutsan Seudun toimittaja. Toisinaan kuitenkin käsittelyssä on niin kiinnostavia asioita, että valtuustosalin peräpenkit saattavat käydä ahtaiksi. Erityisen kiinnostavia ovat olleet kokoukset, joissa on päätetty kyläkoulujen lakkauttamisesta. Onpa lakkautuspäätöksiin liittyen nähty Joutsassa jopa pienimuotoisia mielenosoituksiakin.

Joutsan kunnanvaltuusto päätti maanantaina tiukan äänestyksen jälkeen lakkauttaa Mieskonmäen koulun. Paikalla ei ollut yleisöä. Mikäli olisi eletty normaaliaikaa, olisi lehtereillä varmasti nähty mieskonmäkisiä seuraamassa kokousta ja se olisi ehkä saattanut kääntää päätöksen toiseen suuntaan. Koulupäätös tehtiin sinänsä pykälien mukaan oikein, mutta voi olla, että sen ajoitus jättää jotain hampaankoloon.

Pääkirjoitus on paikallislehti Joutsan Seudun kannanotto kulloinkin esillä olevaan asiaan.