Hieronta-alan yritysten toimintaa ei ole toistaiseksi rajoitettu, vaan ne saavat olla yhä auki. Joutsassa osa alan toimijoista on kuitenkin pistänyt ovensa tilapäisesti säppiin ja siirtynyt loman viettoon.

Urheiluhieroja Teresa Teppola on tietoinen paikallisten kollegoidensa toimista, mutta jatkaa itse ainakin toistaiseksi yritystoimintaansa. Asiakkaita Teppolalla on tosin ollut viime aikoina tavallista vähemmän. Kahteen viikkoon heitä ei ollut lainkaan, sillä saatuaan todennäköisesti allergiaansa liittyviä flunssaoireita ja hoidettuaan aiemmin ulkomailla olleita asiakkaita Teppola otti varman päälle, eikä vastaanottanut kahteen viikkoon yhtään asiakasta. Hän toimi niin sitä varalta, ettei tartuttaisi asiakkaitaan, jos vaikka olisikin itse sattunut saamaan koronavirustartunnan.

Lähikontaktien välttäminen on hieronnassa mahdotonta, joten hierojankin on nyt tunnusteltava tavallista herkemmin omaa kuntoaan.

– Jos on itsellä nuhaa yhtään tai kurkku kipeä, niin pitää aika herkästi miettiä, että uskaltaako tehdä vai ei, sanoo Teppola.

Yrittäjän tilipussille kahden viikon mittainen työmaalta poissaolo ei tehnyt hyvää, eikä Teresa Teppolalla ole ollut yritystoiminnastaan tuloja tauon jälkeenkään ihan tavanomaiseen tapaan, sillä osa hänen asiakkaistaan on perunut aiemmin varaamiaan aikoja. Oli asiakkaita tai ei, yrittäjän kulut kuitenkin juoksevat. Vuokrakuluissa ja vakuutusmaksuissa Teppola sanoo saaneensa helpotusta, mutta maksettavaa jää hänen mukaansa kuukausittain silti.

– Hierojan alalla nyt ei ne kulut ole mitään ihan älyttömiä, mutta jonkun verran on pieniä kuluja, mitä pitää silti huolehtia.

Monen muun koronavirustilanteen vuoksi tuloja menettävän yksinyrittäjän lailla Teppolakin aikoo hakea yksinyrittäjille tarkoitettua tukea, jota nämä voivat hakea yritystoimintansa harjoittamisesta johtuvien menojen kattamiseen.

– Onhan tuo ihan hieno tuki nyt, kun tulot kuitenkin niin paljon pienenevät tässä näinä aikoina. Ja varsinkin, jos nyt tulee vielä lisää kieltoja tuolta isoilta päättäjiltä, hän sanoo.

Toisaalta Teppola pystyy kaiken tämän keskelläkin näkemään asioissa myös positiivisia puolia. Kun asiakkaita on nyt tavallista vähemmän, hän sanoo ehtivänsä asiakaskäyntien välillä tekemään liiketilassaan paremmin tilanteen vaatimia puhdistamistoimenpiteitä.

Eikä Teppola ala tilanteen jatkumista ajatellessakaan synkistellä, vaan arvelee, että vaikka hiljaisempi kausi jatkuisikin pidempään, niin kyllä sitä aina jotain hommaa keksii. Eteenpäin mennään nyt päivä kerrallaan ja tilanteiden mukaan, hän sanoo.

– En osaa sillä lailla hirveän negatiivinen olla tässä. Tämä on nyt mikä on nytten ja sen kanssa eletään.

Tarja Kuikka

Kuva: JS Arkisto