Luhangan kunnanhallitus ehdottaa kunnanvaltuustolle 1,1 miljoonan euron pitkäaikaisen talousarviolainan ottamista Keski-Suomen Verkkoholding Oy:n lainantakauksen maksamiseksi.

Luhangan kunta on taannut vuonna 2015 Keski-Suomen Verkkoholding Oy:n Kuntarahoitukselta ottaman 1.110.970 euron suuruisen lainan Luhangan kunnan alueelle rakennettuun laajakaistaverkkoon osana valtakunnallista Laajakaista kaikille -hanketta.

Koska valokuituverkkoyhtiö ei ole saanut viestintävirastolta hakemiaan laajakaistatukia, yhtiö on hakeutumassa talousvaikeuksiensa vuoksi yrityssaneeraukseen. Saneeraustilanteessa Kuntarahoitus tulee irtisanomaan lainan kunnan maksettavaksi. Tällöin lainat täytyy maksaa kerralla takaisin, eivätkä kunnan nykyiset kassavarat riitä tähän.

Myös uusi laina on tarkoitus ottaa Kuntarahoitukselta. Uuden lainan maksuaika on 15 vuotta ja korko viitekorko lisättynä 0,480 prosenttiyksikön marginaalilla. Tasalyhennyksinä lainan pääoman vuosittaiset lyhennykset ovat vajaat 75.000 euroa. Korkomenot alkuvaiheessa olisivat noin 5.300 euroa vuodessa.

Markku Parkkonen