Keskusrikospoliisi varoittaa, että koronaepidemia on saanut huijarit liikkeelle. Poliisin tietoon on tullut erilaisia tapauksia, joissa huijarit ovat hyödyntäneet koronaan liittyviä pelkoja. Nyt ensi vaiheessa tapauksia on tullut ilmi Uudeltamaalta, mutta todennäköistä on, että rikolliset hyödyntävät samaa toimintamallia muuallakin maassa. Joutsan seutukunnallakin on hyvä varautua tähän, sillä huijarien kohteena ovat olleet erityisesti iäkkäämmät ihmiset.

Poliisin tietoon tulleissa rikoksissa huijarit ovat tehneet muun muassa ”koronatarkastuksia”, tarjonneet ruokapalveluita tai esiintyneet terveysviranomaisina. Uudellamaalla poliisin tiedossa on ainakin kolme tekoa, joissa uhrien kotiin on menty asentamaan koronasuodattimia ja samalla anastettu käteistä, kultakelloja ja kultakoruja.

Kansalaisia kehotetaan valppauteen ja suhtautumaan terveellä epäluulolla, mikäli oven taakse ilmaantuu ihmisiä, jotka tarjoavat apuaan tai asiantuntemustaan korona-asioihin liittyen. Joutsan seutukunnallakin on tullut ilmi lähimenneisyydessä monentyyppistä huijaustapausta, joten epäilemättä koronavirustakin hyödynnetään epärehellisyyteen.

Poliisi pyytää kiinnittämään erityistä huomiota myös tietoverkoissa tapahtuviin huijauksiin. Netissä on ollut viime aikoina esimerkiksi erilaisten olemattomien tuotteiden myyntiä ja toimituksiin liittyviä huijauksia, joita saatetaan nyt tehdä hyödyntäen koronavirustilanteen aiheuttamia tarpeita.

Poliisin kyberrikostorjuntakeskuksesta varoitetaan, että koronan varjolla perustetuilla sivustoilla pyritään aktiivisesti levittämään haittaohjelmia. On tärkeää varmistua siitä, että etsii tietoa koronasta tunnetuilta viranomaisten ja median sivustoilta, eikä harhaudu klikkailemalla väärille poluille.

Liikkeellä on myös epäilyjä herättäviä sähköposteja, joita ei tule avata tai niissä olevia linkkejä klikata. Yleinen hyvä muistisääntö on se, että jos jokin kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, usein näin myös on.

Poliisi muistuttaakin, että läheisten olisi nyt hyvä soittaa ja keskustella aiheesta iäkkäämpien sukulaisten kanssa ja varoittaa mahdollisista koronahuijareista. Huijausyrityksistä, pienistäkin, kannattaa aina ilmoittaa poliisille, todetaan Keskusrikospoliisista.

Janne Airaksinen

Tagged with →