Koronavirusepidemian aiheuttama poikkeustila on käynnissä toistaiseksi. Kukaan ei pysty sanomaan, milloin palataan normaaliin tilanteeseen. Vaikeaa on myös ennustaa, millainen Suomi ja maailma meillä on poikkeustilan päätyttyä. Optimistisesti voi toivoa, että tiukat rajoitustoimet saavat epidemiaa hillittyä niin, että jo kesän korvalla rajoituksia voitaisiin höllentää ja suurin osa ihmisistä ja yrityksistä voi palata entiseen elämään.

Täysin selvää lienee kuitenkin se, että poikkeustilan jälkeen valtion on otettava käyttöön ennennäkemättömän suuri talouden elvytyspaketti. Tätä on jo Suomessakin valmisteltu. Kun elinkeinoelämän pyörät saadaan taas pyörimään, on valtion tuettava koko Suomen talouden toipumista omilla investoinneilla ja muiden investointien tukemisella.

Esimerkiksi pitkään suunniteltu Nelostien remontti Hartolan ja Joutsan välillä on otettava pikaiseen toteutukseen. Valtion rahoissa urakka on pieni, mutta paikallistaloudelle sillä on valtavat vaikutukset niin rakennusaikana kuin sen jälkeenkin. Samaten valtion tulisi jo nyt huolehtia siitä, että sote-investointien rajoituslait puretaan. Olisi täysin järjetöntä, jos vaikkapa Joutsan suunnittelema vuodeosastoinvestointi jäisi lainsäädännön takia toteuttamatta.

Pääkirjoitus on paikallislehti Joutsan Seudun kannanotto kulloinkin esillä olevaan asiaan.